Gepek pun neprijavljenog ručnog alata

SRBIJA – Carinski službenici su 26. februara 2024. godine na graničnom prelazu Batrovci, u saradnji sa policijom, otkrili prekršaj čija je vrednost procenjena na više od 2,4 miliona dinara: sprečeno je krijumčarenje velike količine ručnog alata vrednog 1,3 miliona i zadržano vozilo vredno oko 1,1 milion dinara kojim je roba prevožena.

Slučaj je otkriven na ulazu u zemlju, kada je na red za kontrolu pristigao volvo V60, kojim je ka Srbiji putovao domaći državljanin.

Mada je bio izričit u tome da nema ništa za prijavljivanje, putnik je na zahtev carinika ipak otvorio prtljažnik automobila, kada je postalo jasno zbog čega je bez vidljivog razloga bio vrlo neprijatan u prethodnoj komunikaciji.

Prtljažnik je bio krcat novim kompletima i pojedinačnim pakovanjima ručnog alata robne marke “Milwaukee“.

Među alatom je bilo pregršt burgija, testera, reznih ploča, libela, štitnika, kao i kofera sa šrafcigerima, gedorama i kleštima čija je ukupna vrednost procenjena na iznos od oko 1,3 miliona dinara.

Kako vrednost zadržane robe premašuje jednu trećinu vrednosti vozila, do okončanja postupka pred sudom zadržan je i automobil.

Podsećamo da putnici preko granice mogu da prenose robu isključivo za lične potrebe, a ne količine koje sugerišu da je reč o robi trgovačkog karaktera.

U slučaju da vrednost robe za lične potrebe ne prelazi iznos od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, dažbine možete platiti i na samom graničnom prelazu, dok je robu vredniju od tog iznosa moguće ocariniti samo u redovnom carinskom postupku.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.