Gde su u Novom Sadu kamere, koje saobraćajne prekršaje beleže i koje su kazne?

NOVI SAD – Kamere za detekciju saobraćajnih prekršaja polako iz mita prelaze u stvarnost Novosađana, a mi vam otkrivamo koje prekršaje one beleže, kakve su kazne, i što je najvažnije, gde se nalaze.

Lokacije koje su pre nekoliko dana dodate na spisak su raskrsnica Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, kao i raskrsnica ulica Partizanska i Temerinska.

Kako navodi Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, „sistem je prvenstveno namenjen automatskom prepoznavanju registarskih tablica motornih vozila (automatic number plate recognition, ANPR), detektovanju i dokumentovanju prolazaka svih vozila, kao i obradu i procesuiranje saobraćajnih prekršaja motornih vozila“.

Potvrđeno nam je da će kamere automatski beležiti prekoračenja brzine i prolazak kroz crveno i žuto svetlo, ali ne i kada će početi sa radom.

„Komšije“ iz Beograda već su upoznate sa tim šta ove kamere „vide“, a to su sledeći prekršaji:
  • prolazak kroz žuto i crveno svetlo (automatski)
  • prekoračenje brzine (automatski)
  • nasilnička vožnja
  • odgovornost prilikom udesa

Za neke prekršaje automatski ćete biti kažnjeni jer kamere čitaju tablice, dok će za neke biti potrebno da policija vraćanjem kamera ustanovi prekršaj i samim tim adekvatno kazni počinioca.

Kakve su kazne?

Za prolazak kroz žuto i crveno svetlo kazne su velike. Novčane kazne kreću od 15.000 pa sve do 30.000 dinara, uz 6 kaznenih poena i 3 meseca zabrane voženja. Ako izazovete udes, platićete između 30.000 i 60.000 dinara, čak do 60 dana zatvora i zabrana upravljanja vozilom 5 meseci.

Što se tiče prekoračenja brzine, kazne su sledeće:
Foto: Gradske info

Ako prekoračite brzinu do 20 kilometara na čas, kazna je 5.000 dinara, a ako izazovete udes, kazna je ista.

Ako prekoračite brzinu od 21 do 50 kilometara na sat (vozite 100 na sat u naseljenom mestu), kazna je od 6.000 do 20.000 dinara, četiri kaznena poena i oduzimanje dozvole najmanje 30 dana. Ako izazovete udes, kazna je od 10.000 do 40.000dinara, zatvor do 45 dana, 5 kaznenih poena i oduzimanje dozvole tri meseca.

Ako prekoračite brzinu od 51 do 71 kilometar na čas (vozite 120 na sat u naseljenom mestu), platićete od 15.000 do 30.000 ili ćete u zatvor 30 dana, a garantovano je 7 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje 4 meseca. Ako tim prekoračenjem izazovete udes, platićete između 30.000 i 50.000 dinara ili ćete u zatvor 60 dana, a dobićete i 10 kaznenih poena i zabranu upravljanja vozilom najmanje 6 meseci.

Postoje i oštrije kazne za prekoračenja veća od 70 kilometara na čas.

Foto: Gradske info

Važno je napomenuti da u slučaju saobraćajne nezgode ili krivičnog dela koje je primećeno, policija ima pravo da traži snimak određene kamere po službenoj dužnosti, pa kaznu možete dobiti na osnovu pregledanog video snimka.

Tako možete biti kažnjeni i za nasičničku vožnju, ali i druge saobraćajne prekršaje koje kamera ne detektuje automatski.

Takođe, prilikom udesa policija će nakon pregledanog video snimka lako doći do zaključka čija je greška izazvala nezgodu, ukoliko to bude upitno prilikom uviđaja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: