logo transparend vojvodina uzivo

,

Gde se najviše grade i kupuju stanovi u Novom Sadu?

Novi Sad se pokazao kao lider na srpskom tržištu nepokretnosti po broju prodatog građevinskog zemljišta u poslednje tri godine, pokazuju podaci RGZ. Sa ukupno 2.874 prometovane parcele, nadmašio je prestonicu.
Najčešće ih kupuju investitori za izgradnju stambenih nekretnina, a zavisno od lokacije i infrastrukture placa, postoji ogroman raspon cena za jedan ar građevinskog zemljišta. Takođe, oglašene i dogovorene cene nisu ni približno iste. Štaviše, brojni investitori dogovore sa vlasnikom gradnju na određenoj parceli, a potom je „otplate“ stanom kada je zgrada završena. Samim tim, ovakve parcele nisu zvanično prodate i ne ulaze u statistiku.
Telep, Veternik i Mišeluk u ekspanziji gradnje
Najveći broj kupljenih placeva nalazi se na Telepu, koji je popularan zbog dobre gradske pozicije, ali i velikog prostora za gradnju. Osim Telepa, intenzivno se gradi u Veterniku i Adicama, otkriva Tijana Apić iz City Expert kompanije.
Delovi grada koje investitori, ali i kupci preferiraju jesu oni bliže centru. Prepreku predstavlja zabrana gradnje u pojedinim područjima, kao što je slučaj sa Podbarom. Samim tim, grad se širi prema Veterniku i Futogu gde sada niču atraktivne novogradnje.
Mišeluk je još jedno naselje koje će doživeti urbanu transformaciju, gde je u planu popuniti nenaseljene površine stambenim nekretninama i gradskim sadržajem. Zbog toga što je ovaj deo grada u intenzivnom razvoju, očekuje se rast vrednosti nekretnina.
Oko 2.000 novih stanova podeljenih u 65 zgrada izgradiće se u trenutno pustom području Trandžamenta, nadomak Petrovaradina.
Novogradnja VS starogradnja
Od kako su se cene novogradnje i starogradnje gotovo izjednačile, godinama se primećuje veća potražnja za novogradnjom. Prosečna cena kvadrata u novogradnji za 11 EUR skuplja je od kvadrata starogradnje. Kada dodamo PDV, razlika je nešto veća, ali i dalje nedovoljna da odvrati kupce od kupovine novoizgrađenog stana.
U Novom Sadu je najniža cena u novogradnji 1.600 EUR, a najviša 4.000 EUR. Kada je reč o starogradnji, najniža cena je 1.700 EUR, a najviša 2.800. Najpovoljni stanovi su u Veterniku, Petrovaradinu, na Adicama, a najskuplji na Grbavici, Sajmišu, Limanu i Starom gradu,
– Postoji nekoliko razloga zašto je novogradnja traženija. Prodavci korišćenih stanova, u pojedinim delovima Beograda, za svoju nekretninu traže onoliko novca koliko koštaju novi stanovi. Majstori su poskupeli, ljudi nemaju vremena da renoviranje. Postoji još jedan vrlo bitan faktor, kupci prvog stana dobijaju povrat PDV-a, i sve to usmerava kupce ka novogradnji – komentariše Miloš Mitić, direktor City Expert kompanije.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.