Gas će u Srbiju stizati i iz Azerbejdžana: Potpisan Memorandum, ugovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje

BEOGRAD – Srbija i Azerbejdžan imaju stratešku saradnju, zahvaljujući prijateljskim odnosima i uzajamnom poštovanju dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva – rekla je ministarka

Tokom zvanične posete ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović Bakuu danas su potpisani Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija “Sokar” i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana u Srbiju do kraja naredne godine.

Ministarka je navela da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

– Posle završetka gasovoda Balkanski tok koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope. Završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekujemo u narednim danima, čime će biti ispunjeni i infrastrukturni preduslovi za novi izvor snabdevanja gasom – rekla je ona.

Đedović Handanović je dodala da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ona je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti, odnosno da se očekuje da ukupna potrošnja gasa se poveća sa oko tri milijarde kubnih metara gasa u 2022. na oko četiri milijade kubnih metara do 2030.

– Memorandum i ugovor koji su danas potpisani omogućavaju da računamo i na veće količine gasa i na više snabdevača, što će nam doneti veću sigurnost u snabdevanju naših građana i privrede. Takođe, po završetku gasnog interkonektora ka Bugarskoj, planiramo i nove interkonekcije, pre svega ka Severnoj Makedoniji – dodala je Đedović Handanović.

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov rekao je da je uz pomoć strateški važnih dokumenata koji su danas potpisani uspostavljen osnovu za multilateralnu saradnju u oblasti gasa, uključujući, po prvi put, isporuku gasa iz Azerbejdžana u Srbiju.

– Srbija je novi partner Azerbejdžana u diversifikaciji gasnog tržišta u Evropi. Na osnovu isporuka gasa Srbiji u količini do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje, broj zemalja koje će se snabdevati azerbejdžanskim gasom povećao se na osam. Ovo je jasan pokazatelj da Azerbejdžan proširuje svoju misiju, da ima ulogu pouzdanog energetskog partnera koji sve značajnije doprinosi energetskoj bezbednosti. Današnji sporazumi takođe utiru put za uspostavljanje održivog partnerstva u oblasti snabdevanja gasom, u skladu sa dugoročnim ugovorima i doprinosom Azerbejdžana energetskoj bezbednosti Srbije – naveo je Šahbazov.

Do kraja posete azerbejdžanskoj prestonici, pored bilateralnog sastanka sa azerbejdžanskim ministrom Parvizom Šahbazovim koji je održan jutros, predviđeno je i učešće ministarke rudarstva i energetike na Drugom forumu o održivom razvoju u Bakuu koji se danas održava.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.