Galić: Novi sistem odbrane od grada lansirao 500 protivgradnih raketa, sprečena velika šteta u Vojvodini

VOJVODINA – Primer velike elementarne nepogode koja se desila 13. jula ove godine pokazuje delotvornost novog sistema automatizovane odbrane od grada, kada su dejstvovala sva tri radarska centra i lansirala preko 500 protivgradnih raketa na gradonosne oblake koji su se velikom brzinom kretali iz Hrvatske prema Crnom moru. Šteta u ovom slučaju nije potpuno sprečena, ali je značajno smanjena zbog blagovremenog dejstva, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade Vladimir Galić za portal Vojvodina uživo.

Sistem automatizovane odbrane poljoprivrednih useva i zasada od gradonosnih oblaka na teritoriji AP Vojvodine čine tri radarska centra – Fruška gora, Samoš i Bajša, sa pripadajućim lansirnim protivgradnim stanicama. U sistem je uloženo 2 milijarde dinara iz budžeta AP Vojvodine, a korisnik je Republički hidrometeorološki zavod Srbije koji je nadležan za poslove odbrane od grada na području Republike Srbije.

Foto: Vojvodina uživo

Cilj postavljanja automatizovane odbrane poljoprivrednih useva i zasada je modernizacija i unaprećenje rada radarskih centara, a to znači da u Vojvodini postoji automatizovan sistem daljinskog upravljanja protivgradnim stanicama, koji je deo sistema protivgradne odbrane organizovane u Srbiji.

Laički rečeno, ovim  lansirnim stanicama upravljaće profesionalci sa radarskog centra, u realnom vremenu, bez posrednika (honorarnih radnika-strelaca na terenu).

Modernizacijom se postiže više ciljeva:

  • Reagovanje u realnom vremenu – isključuje se vreme potrebno strelcima da dođu do lansirne stanice,
  • Maksimalna pouzdanost u radu  – isključuje se ljudska greška na terenu kao i nemogućnost angažovanja strelaca tj neispaljivanja raketa,
  • Maksimalna preciznost u radu kroz daljinsko precizno pozicioniranje lansera i
  • Povećava se bezbednost u radu  – nema fizičkog prisustva ljudi u toku dejstva i njihovog eventualnog povređivanja.

 

Projekat “Uvođenje automatskog sistema odbrane od grada na teritoriji AP Vojvodine“ je započet u maju 2020. godine i podrazumeva modernicaciju sva tri radarska centra – Fruška gora, Samoš i Bajša i adaptaciju skoro 400 lansirnih stanica i njihovu modernizaciju (instaliranje novih automatskih lansera, video nadzor, perimetarska zaštita i napajanje putem solarne energije) i njihovo povezivanje sa radarskim centrima putem radio relejne mreže, saznaje portal Vojvodina uživo u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Trenutno su kompletno pušteni u rad radarski centri Fruška gora i Bajša sa pripadajućim automatskim lansirnim stanicama, a za nekoliko nedelja biće kompletno pušten u rad i radarski centar Samoš, saznaje portal Vojvodina uživo u Pokrajinskom sekretarijatu z poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Ovaj centar je operativan, i reagovao je tokom poslednjeg nevremena 13. jula, a ostalo je još da se automatizuje 25 lansirnih stanica i da se putem radio relejne veze povežu sa radarski centrom Samoš.

Foto: Automatiyovani radarski centar na Fruškoj Gori, izvor Pokrajinska vlada

Zahvaljujući radu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, AP Vojvodina je dobila sofisticiran i moderan automatski sistem odbrane od grada koji je sposoban da u realnom vremenu brzo i efikasno deluje na gradonosne oblake i tako smanji eventualnu štetu po poljoprivredne useve i imovinu građana. Ovaj sistem je integrisan u automatsku protivgradnu odbranu Republike Srbije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.