Futoška kupusijada počinje u subotu

FUTOG – Ovogodišnja Futoška kupusijada počinje u subotu, 5. novembra, a organizatori su za posetioce pripremili bogat program. Pored takmičenja u najtežoj glavici, učesnici će se nadmetati i u pravljenju jela od kupusa.

Futoška kupusijada predstavlja jedinstvenu manifestaciju u Srbiji po tematici kojoj je posvećena i bogatstvu mogućnosti koju pruža autohtona sorta futoškog kupusa.

Futoški kupus se znatno razlikuje u odnosu na sve druge.

“Prepoznati zbog svoje neujednačenosti. Glavice mogu biti od kilograma do tri kilograma, nekad četiri. Najteža glavica je na Kupusijadi bila devet kilograma, prošle godine, pre tri godine je bilo i po 15 kilograma. Boja je specifična, karakteristična, bledo zelenkasta”, kaže Uroš Puača, zamenik predsednika Udruženja “Futoški kupus”.

Uvertira za ovogodišnju manifestaciju je “Mini kupusijada” koja će biti održana u Osnovnoj školi ” Miroslav Antić”, dok će učenici Poljoprivredne škole iz Futoga predstaviti svoje proizvode na tezgi, prethodno ukrašenoj aranžmanima od kupusa koji su sami uzgajali.

“Gledaju kako proizvodimo seme kupusa, kako u stvari teče ta proizvodnja do gotovog proizvoda. Naravno da su motivisani da vide šta su oni radili, šta su proizveli”, kaže Ljubica Pajić, koordinator za nastavu Poljoprivredne škole u Futogu.

Ideja ove manifestacije je promocija autohtone sorte futoškog kupusa i njene uloge u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga.

Gosti u revijalnom delu biće pevači i članovi kulturno-umetničkog društva.

Program počinje u subotu u podne i trajaće do kasnih večernjih sati.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: