FS Kanade: “Mi smo zaštitnici ljudskih prava i LGBT manjina”

Selekcija za koju nastupa i kapiten Zvezde Milan Borjan podiže svest o dešavanjima u zemlji domaćinu predstojećeg Svetskog prvenstva

Svetsko prvenstvo u Kataru se neumitno bliži, manje od mesec dana ostalo je do najvažnijeg sportskog događaja ove godine, ali nije fudbal samo u fokusu zemalja učesnica, već se sve jače može čuti glas podrške za obespravljene i ugnjetavane u zemlji domaćinu Mundijala. To je postala tema svih tema Mundijala.

Nedavno su reprezentativci Australije skrenuli pažnju na težak položaj radnika, ali i LGBT populacije u Kataru, a proglas na istu temu stigao je i od Fudbalskog saveza Kanade.

Kanađani, čije boje brani i golman Zvezde Milan Borjan, plasirali su se na Mundijal drugi put u svojoj istoriji, a prvi nakon 1986. godine.

– Kanadski fudbal podržava inicijativu koja je u toku za daljim napretkom u pogledu prava radnika i inkluzivnost u momentu dok se Katar priprema da ugosti svet. I sama FIFA je priznala ove važne stvari i o njima razgovara sa svojim članicama i sponzorima – rečeno je u saopštenju FS Kanade.

Prema pojedinim izveštajima humanitarnih organizacija više hiljada radnika poginulo je u Kataru prethodnih godina tokom izgradnje mundijalske infrastrukture što je nateralo na reakcije brojne fudbalske autoritete, igrače, klubove, reprezentacije, sad i Saveze.

– Iako su napravljeni koraci u jačanju zaštite radnika kroz reforme rada katarske vlade, ohrabrujemo sve partnere da nastave dijalog kako bi se osiguralo da ove reforme dovedu do opipljivog poboljšanja zaštite prava radnika i inkluzivnosti širom zemlje i nakon FIFA Svetskog prvenstva u Kataru 2022. Verujemo da bi nasleđe ovog turnira trebalo da bude da inspiriše i podstakne dalja poboljšanja u ovoj oblasti, ne samo u Kataru već i u celom regionu – kaže se dalje u proglasu Kanađana.

Iz tabora Kanade kažu da su sa velikom pažnjom pratili dešavanja u Kataru po ovim pitanjima i da su već mesecima aktivno uključeni u dijalog sa predstavnicima vlasti te zemlje.

– Od trenutka kada se naša reprezentacija kvalifikovala za FIFA Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, kanadski fudbal se aktivno bavio ovim pitanjima. Sastali smo se sa ambasadom Kanade u Dohi, u Kataru, u aprilu, julu i septembru ove godine, fokusirajući se na kulturnu svest, lokalno obrazovanje i pripremu događaja. Na svakom sastanku, diskusije su uključivale i najnovije informacije o ljudskim pravima i pitanjima inkluzivnosti u Kataru.Poslednjih meseci smo se takođe sastali i imali smo prezentacije od strane Međunarodne organizacije rada i Amnesti internešenela u kojima su obe organizacije podelile najnovije informacije.

Važna tema za sve su i prava LGBT populacije koja će biti prisutna u Kataru, ali postoji bojazan i briga da će biti pod posebnim nadzorom domaćih organa jer su u Kataru istopolne veze strogo kažnjive, čak i najtežom sankcijom.

– Kanada uživa globalnu reputaciju zaštitnika ljudskih i LGBT prava. Kanadski fudbal će nastaviti da održava tu reputaciju, graditi na onome što smo već započeli, i kao mnoga druga sportska tela na međunarodnom nivou, nastaviće da osigurava da su naši igrači i navijači bezbedni, uključeni, slavljeni i tretirani na pravičan način – poruka je Kanađana.

Selekcija zemlje “javorovog lista” nalazi se u grupi sa Belgijom, Marokom i Hrvatskom.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: