Fruška gora spremna za 1. maj, a ovo su pravila ponašanja

NOVI SAD – Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” je povodom obeležavanja međunarodnog “Dana Planete” pokrenulo veliku akciju uređenja područja Nacionalnog parka.

U sklopu akcije “Fruškovanje 2022” u četvrtak 28. aprila 2022. svi zaposleni u JP “Nacionalni park Fruška gora”, među kojima su se nekima od njih priključili i njihovi najmlađi članovi porodice, u susret prvomajskim praznicima uredili su sve turističke lokalitete kako bi Nacionalni park što lepše dočekao svoje posetioce.

Ofarbani su drveni mobilijari na izletištima i putokazne table, uklanjano je smeće iz šume, sa staza i pored puta, posebno duž pravca M-21 i grebenskog puta – kažu u ovom preduzeću.

Fruška gora je spremna za 1. maj

Pripreme za izletničku sezonu otpočele su uređenjem svih izletničkih lokaliteta, sakupljanjem smeća, košenjem trave, uređenjem ložišta, obnavljanjem oštećenih i dotrajalih i postavkom novih stolova, klupa i dečijih igrališta, postavljanjem putokaza kao i ostalim aktivnostima na poslovima zaštite i očuvanja prirode.

– Kako bi naši posetioci proveli što ugodnije i bezbednije vreme u NP “Fruška gora” uredili smo preko 55 izletničkih lokaliteta na kojima je sproveden tretman suzbijanja krpelja – kažu u tom preduzeću.

U saradnji sa nadležnim policijskim stanicama svih opština sa područja Fruške gore, preduzete su sve potrebne aktivnosti u obezbeđivanju uslova maksimalne bezbednosti posetilaca i nesmetanog odvijanja saobraćaja. Naknada za korišćenje motornog vozila u zaštićenom području iznosi 300 dinara.

Kako pravilno roštiljati i odložiti smeće na Fruškoj gori

Obezbeđene su vreće za prikupljanje smeća i kontejneri za njihovo odlaganje.

– Molimo sve posetioce da ne ostavljaju svoj trag u prirodi ostavljanjem otpada već odgovornim ponašanjem, na prvom mestu tako što će nakon svog boravka odložiti smeće u zatvorene kese i poneti sa sobom do najbliže kante ili kontejnera. Vatra sme da se loži samo na za to označenim mestima. Od izuzetne važnosti je napomena da se vatrna nakon upotrebe mora obavezno ugasiti. Nije dozvoljen ulazak niti bilo kakva aktivnost u područjima prvog stepena zaštite koja su posebno obeležena. Vatrogasne brigade biće u stanju pripravnosti, kontrola ponašanja biće na maksimalnom nivou a svaka neodgovornost biće prijavljena i kažnjena – naglašavaju u NP “Fruška gora”

Za vikend i 50.000 posetilaca

Ove godine se tokom prvomajskih praznika očekuje oko 50.000 posetilaca i zato je veoma bitno da se svi upoznaju sa pravilima ponašanja u prirodi pre nego što krenu put fruškogorskih lepota.

– Očekujemo da svi posetioci Nacionalnog parka vode računa o svom ponašanju i bezbednosti prilikom boravka u prirodi Fruške gore i da svaki korišćeni prostor za sobom ostave onakavim kakav bi želeli da sledeći put zateknu – dodao je i v.d.direktora JP “Nacionalni park Fruška gora”, Radoslav Krunić.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: