NOVI SAD – Novosadski Naučno-tehnološki park je uspešno testirao inovaciju koja je napravila iskorak spajajući tehnologiju i gastronomiju – “štampajući” čokoladu uz pomoć tehnologije 3D štampanja.
Zahvaljujući ovom nesvakidašnjem poduhvatu realizovan je projekat koji će omogućiti kreiranje jedinstvenih čokoladnih umetničkih dela, uz veliko angažovanje tima koji je okupila radoznalost i želja za kombinovanjem i stvaranjem novih patenata, rekli su iz ove institucije.
Za razvijanje ove inovacije korišćena je najnovija oprema – 3D štampač opremljen dodatkom za 3D štampu sa čokoladom – WiiBoox Lucky Bot, novog startap patenta. Ova tehnologija omogućiće stvaranje personalizovanih čokoladnih kreacija koje do sada nisu bile moguće. Projekat je testiran sa globalnim liderom u proizvodnji visokokvalitetne čokolade i kakao proizvoda Barry Callebaut. Od njihove čokolade dobili smo zanimljive oblike, a od njihovih stručnjaka podršku, kao i priznanje koje daje dodatni značaj ovom inovativnom poduhvatu.
Tim stručnjaka koji je neumorno radio na realizaciji ovog projekta, 3D štampač sa čokoladom postao je stvarnost, a čine ga rukovodilac sektora za razvoj NTPNS Vladimir Todorović, profesor sa FTN-a Dejan Movrin i talentovani student mehatronike Mladen Milić.
Njihov trud i znanje omogućili su da se ideja pretvori u konkretan i funkcionalan proizvod. Ovaj projekat ne samo da pomera granice tehnologije 3D štampanja, već otvara potpuno nove horizonte za kreativnost i inovacije u novoj sferi kao što je gastronomija.
Tokom jeseni NTP NS planira niz događaja i radionica gde će posetioci imati priliku da se upoznaju sa ovom fascinantnom tehnologijom i uživaju u jedinstvenim čokoladnim kreacijama.
Pročitajte još: