NOVI SAD: Regionalna konferencija “Food Talk” posvećena gastronomiji, koja okuplja veliki broj učesnika, predavača i izlagača, održana je juče u prostoru “Salaša 137” na Čeneju.
Svoje znanje i iskustvo sa posetiocima su podelila najpoznatija imena iz sveta gastronomije, kao i regionalni stručnjaci koji diktiraju trendove u proizvodnji hrane i vina. U okviru konferencije održano je pet panel-diskusija, a posetioci su imali priliku da uživaju u specijalitetima gruzijske i vojvođanske kuhinje, najboljim fruškogorskim vinima, ali i da se druže sa najpoznatijim kuvarima iz regiona, gastro-blogerima, voditeljima kulinarskih TV-emisija i legendama ovdašnje ugostiteljske scene.
– Konferencija “Food Talk” se vratila kući, na “Salaš 137”, gde smo 2013. godine, uz dvojicu doajena naše televizije i kulinarstva Olivera Mlakara i Stevu Karapanyu, počeli našu temu razgovora o hrani – podsetio je predsednik “Kolor pres grupe” Robert Čoban. – U okviru današnjeg prvog panela “Nove gastro navike” biće reči o tome šta jedemo, koliko je zdravo, koliko su se promenile gastronomske navike celog regiona, dok drugi panel dovodi neke od najpoznatijih kuvara naše i regionalne kulinarske scene. Treći panel je medijski, u okviru kojeg će se obratiti voditelji gastronomskih TV-emisija, a četvrti panel nazvali smo “Tišina, stara garda govori”, te ćemo od vlasnika nekih od najpoznatijih restorana i kafana iz Novog Sada, Vojvodine i Beograda od pre 40-50 godina čuti kako je sve to nekad izgledalo. Konferenciju završavamo petim, vinskim panelom i predstavljanjem ozbiljnog potencijala fruškogorskih vina. Nadam se da ćemo danas nešto novo naučiti, lepo se provesti i ukusno jesti.
Zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Palimir Tot istakao je činjenicu da ovakve manifestacije, koje imaju međunarodni karakter, posebno doprinose promociji turizma Autonomne pokrajine Vojvodine.
Ambasador Gruzije u Srbiji
Otvaranju regionalne konferencije “Food Talk 2021” prisustvovao je ambasador Gruzije u Srbiji Ilia Koberidze, u svojstvu prvog gruzijskog diplomate ikad poslatog u Republiku Srbiju i tzv. Zapadni Balkan.
– Moć hrane, kao mehanizma za jačanje nacionalnog identiteta, posebno je uočljiva u gruzijskoj dijaspori – otkrio je Ilia Koberidze. – Mogu vam sa sigurnošću reći da će biti veoma teško naći Gruzijca koji odlazi u inostranstvo i koji je potpuno odbacio sve gruzijske proizvode i zaboravio ukus gruzijske hrane. Gruzijski restorani u inostranstvu igraju ključnu ulogu u gastronomskoj i kulinarskoj diplomatiji zemlje. Možete ih naći širom sveta, a uskoro i u Beogradu.
– Mi možemo da pokažemo ono što smo oduvek imali, a to je tradicionalna mreža ugostiteljskih objekata, čardi na Dunavu i drugim rekama, kao i drugi turistički potencijali u lokalu, pa i samom Novom Sadu – naglasio je Tot. – Na taj način želimo da doprinesemo da iz AP Vojvodine ode što bolja poruka o turističkim potencijalima, a naš cilj jeste da taj potencijal prikažemo i povećamo broj stranih i domaćih turista. Sekretarijat za privredu i turizam je samo u ovoj godini dao više od 320.000.000 dinara za mnoge konkursne linije kad je reč o turizmu – od ulaganja u obnovu turističke suprastrukture, sanaciju i izgradnju novih potencijala, kupovinu mašina i opreme, kao i ulaganje u neke druge manifestacije.
Konferenciju “Food Talk 2021” organizovalo je Udruženje građana “The Best Fest”, u saradnji sa timom kulinarskih izdanja “Kolor pres grupe”, i uz medijsku podršku kompanije “Color Media Communications”.