Fondacija ”Konrad Adenauer” obeležila 25 godina u Srbiji (FOTO)

BEOGRAD – Nemačka fondacija ”Konrad Adenauer” obeležila je danas 25 godina rada u Srbiji, a svečanosti je prisustvovala premijerka Ana Brnabić koja je rekla da je ta politička fondacija u poslednjih pet godina bila jedan od najvažnijih partnera Vladi Srbije u brojnim aktivnostima i reformama koje su sprovedene.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Brnabić je na skupu pod nazivom “Kultura kao suštinski deo održivog razvoja”, kojim je obeležen jubilej rada nemačke fondacije u Srbiji, istakla da su vlada i fondacija kao partneri mnogo radili u oblasti vladavine prava koja je, kako je rekla, najkompleksnija i na mnogo način najteža oblast, ali i najvažnija za održivi razvoj Srbije.

”Nismo zajedno radili samo u toj oblasti, već i u obrazovanju, nauci, kulturi, podršci mladima i svemu što je neophodno za pravi i odrzivi razvoj jedne zemlje”, rekla je Brnabić.

Zahvalila je fondaciji na ”kontinuiranoj podršci evropskom putu Srbije”, ali i celog regiona ističući da bez prosperiteta, stabilnog, uspešnog i bolje povezanog regiona nema ni upešne Srbije.

Premijerka je, takođe, zahvalila šefu Kancelarije u Beogradu Norbertu Bekmanu-Dirkesu, koji posle sedam godina odlazi sa te funkcije, na tome što se, kaže, uvek trudio da razume Srbiju i njen narod i da je gleda kroz činjenice i ono što vlada pokušava da uradi za zemlju.

Svečanosti je prisustvovala i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je istakla da je Dirkes kao direktor fondacije u Beogradu učinio mnogo za odnose Srbije i Nemačke i da su realizovani mnogi važni zajednički projekti imajući u vidu, kako je rekla, izazove u poslednjih osam godina u odnosu na politiku proširenja, a posebno na pristupni proces Srbije EU.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona se i sa pozicije međunarodnog sekretara SNS osvrnula na saradnju sa fondacijom, koja je bliska Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), ističući značaj međupartijske saradnje i diplomatije koja je, kako kaže, jednako važna ako se vodi na ozbiljan način i ako su bilateralni odnosi uvek na prvom mestu, pre partijskih i partikularnih.

”U tom smislu partijska diplomatija je urodila plodom i unapređeni su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke, nezavisno od toga koje su stranke na vlasti”, rekla je Joksimović.

Dodala je da je zahvaljujući saradnji sa fondacijom mladim generacijama političara u Srbiji približen način kreiranja i formulisanja evropskih politika, te da danas postoji plejada mladih političara koji razumeju formulisanje evropskih politika što, kako kaže, nikada nije bilo značajnije imajući u vidu izazove sa kojima se Evropa suočava.

”Čitava generacija mladih ljudi može da na odgovoran način nosi teret u narednim godinama, jer je vreme lakih debata evropskih politika iza nas”, rekla je Joksimović.

Ambasador Nemačke Tomas Šib čestitao je fondaciji godišnjucu rada u Srbiji ističući da je saradnja ambasade i fondacije bila koncentrisana pre svega na podršku Srbiji na putu ka EU uz ocenu da je ta saradnja bila uspešna i da treba da se nastavi.

Šib je poželeo uspeh Dirkesu na novom radnom mestu posle, kako je rekao, intenzivnih sedam godina koliko je proveo vodeći fondaciju u Beogradu.

Naveo je da je sadašnji trenutak ”veoma izazovan za sve u Evropi” i dodao da je napad Rusije na Ukrajinu pokazao da je Evropi naročito potrebno zajedništvo.

Šef kancelarije Fondacije “Konrad Adenauer” u Beogradu Norbert Berkman Dirkes kazao je da ta organizacija sebe smatra evropskom fondacijom i da se zauzima se evropske vrednosti kao što su mir, sloboda i budućnost Evrope.

”Osećamo se obaveznim prema svim tim vrednostima, ali ne samo u političkom smislu. Zauzimamo se za sva načela koja su u Evropi danas važna – pluralizam, demokratija, pravna država, suverenost, sloboda medija”, rekao je Dirkes.

Dirkes je rekao da je u poslednjih pet godina u Srbiji bilo posvećeno saradnji sa partnerskim strankama SNS i SVM, ali i evropskim integracijama, obrazovanju, radu sa mladima i studentima, ali i programu stipendija iz raznih oblasti kao što su politika, privreda, crkvena pitanja.

Naveo je da je ogroman izazov pred Evropom zbog ruskog napad na Ukrajinu.

”Ovo je rat koji se svih nas tiče, a što možemo da prevaziđemo i rešimo sa našim evropskim vrednostima. To je rešenje koje nema alternativu”, rekao je Dirkes.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: