logo transparend vojvodina uzivo

Finalne pripreme za konferenciju OIE SRBIJA 2023

SRBIJA – „Srbija posle aukcija“ biće radni naziv konferencije OIE SRBIJA 2023 koja će se održati u zelenom ambijentu etno kompleksa Vrdnička kula na Fruškoj gori, 14. septembra, saopštava Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije. 

Konferencija do koje je ostalo svega 30 dana održava se u najaktuelnijem mogućem trenutku – mesec dana nakon podnošenja aukcijskih ponuda za 400 MW vetra i 50 MW solara. Rok za podnošenje ponuda istekao je 14. avgusta u 23 časa i 59 minuta. Narednih pet dana Komisija će pregledati ispravnost i kompletnost ponuđene dokumentacije, nakon čega će biti izvršena evaluacija i formirana rang lista na osnovu koje će se popunjavati kvota. Konačni rezultati će biti poznati najkasnije 15 dana od formiranja rang liste.

Sudeći prema informacijama sa tržišta, interesovanje za aukcije je veliko, te su se za oba nadmetanja prijavili skoro svi investitori koji zadovoljavaju kriterijume u smislu razvijenosti projekta i čija izgradnja je izvesna u dogledno vreme. Maksimalna aukcijska cena od 105 evra po MWh za vetroelektrane, odnosno 90 evra po MWh za solar, za koje se Udruženje OIE Srbija zalagalo kako bi aukcijski proces bio kompetitivan, bile su dovoljno privlačne za veliki broj investitora.

O svemu tome, planovima za aukcije u 2024. godini, potencijalnim tržišnim rešenjima za OIE projekte koji će se realizovati mimo aukcijskih podsticaja, tržišnom modelu otkupa električne energije, stanju u oblasti energije vetra i solara u Srbiji i Evropi, izazovima finansiranja OIE projekata, kao i trendovima energetske tranzicije u regionu, diskutovaće se na trećoj OIE SRBIJA konferenciji.

Ogromno interesovanje i ove godine vlada za događaj koji otvara ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović zajedno sa v. d. generalnog direktora EPS AD Dušanom Živkovićem. Među učesnicima se nalaze najviši zvaničnici Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, EBRD-a, investitori, proizvođači turbina, predstavnici banaka i drugih sektora obnovljivih izvora energije.

Iskustva iz sveta donose nam generalni direktor WindEurope Giles Dickson, direktorka Asocijacije SolarPower Europe Walburga Hemetsberger, finansijski direktor kompanije Masdar Niall Hannigan, generalna direktorka kompanije Nordex za Mediteran Anne-Catherine de Tourtier, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Buschle, direktor poslovnog razvoja kompanije Elicio Emmanuel Van Vyve.

Među panelistima nalaze se i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Matteo Colangeli, direktor poslovnog razvoja u kompaniji New Energy Solutions Marijan Rančić, direktor Sektora za trgovinu na slobodnom tržištu EPS David Žarković, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija Nikola Vuletić, generalni direktor kompanije Fractal Ante Tojčić, direktorka međunarodne prodaje u GE VERNOVA Onshore Vind Nataša Pavlović, član Izvršnog odbora Erste Bank Srbija Nikola Stamenković, generalni direktor AskUs Aleksandar Savić, zamenik predsednika Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Dejan Janjatović, predsedavajući Izvršnog odbora ProCredit banke Igor Anić i mnogi drugi.

Sponzori konferencije „OIE Srbija 2023“ su Elnos Group, Masdar Taaleri Generation, Enlight, Elektrozapad, New Energy Solutions, NLB Komercijalna banka, Wind Park Plandište, Elicio, UniCredit Banka, Erste Bank, kompanija Sungrow, u saradnji sa svojim ovlašćenim distributerom Comtrade Distribution, Nordex, CMS Beograd, Društvo za posredovanje u osiguranju ACB, ProCredit Bank, Ekostep Pelet, Putinvest, Zagrebtrans. Institucionalni pokrovitelji su EBRD i EPS, dok su medijski sponzori eKapija, Energetski portal, Nedeljnik, Montel energetika, E2.

Da podsetimo, konferencije održane prethodne dve godine privukle su veliku pažnju medija, stručne javnosti i građana. Učesnici, među kojima su bili predstavnici najvećih svetskih kompanija, banaka, investitora, državnih institucija, razgovarali su o najvažnijim temama iz oblasti energetske tranzicije i dekarbonizacije, a tradicija će se, i ove godine nastaviti.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.