Film „Zurka“ Aleksandra Davića otvara festival u Novom Sadu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NOVI SAD – Trodnevni 25. međunarodni festival video umetnosti Videomedeja, počeće 14. oktobra projekcijom igranog, dugometražnog filma „Žurka“, reditelja Aleksandra Davića i trajaće do 16.oktobra, najavili su danas organizatori.

Direktorka Videomedeje, Ivana Sremčević Matijević ističe da je tema festivala restart.

„Videomedeja je alternativna kulturalna manifestacija, koja ispoljava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike a kroz savremene umetničke forme autora iz celog sveta. To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja i kulture društva prvenstveno avangarde prikazanih kroz različite nove alternativne umetničke forme“, kazala je Sremčević Matijević.

Festival će okupiti poznate umetnike iz preko 40 zemalja, a među njima su kako domaći tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti.

Program manifestacije se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela i u okviru programa posetioci će moći da vide 58 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta.

„Festival će se održati u kulturnoj stanici ‘Svilara’, kao jedan od novih prostora koji smo otvorili u okviru projekta ‘Novi Sad – prestonica kulture 2022’ i to je nova sinergija za povezivanje umetnika iz celog sveta“, rekao je Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu.

Ovogodišnji takmičarski program sastoji se od 26 izabranih radova iz dve selekcije – Projekcije: 20 radova (video, film, animacija) i Medijski projekti: 6 radova (medijske instalacije i interaktivni projekti).

Festival i ove godine uz Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržava Uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Tagovi:

Pročitajte još: