Film „Klimt i poljubac“ ovog petka kao prateći program izložbe „Paja Jovanović i Gustav Klimt“

NOVI SAD – U okviru pratećeg programa izložbe Paja Jovanović i Gustav Klimt u petak, 24. novembra u 19.00 sati održaće se projekcija filma Klimt i Poljubac u režiji Ali Rej iz 2023. godine.

Poljubac Gustava Klimta jedna je od najpriznatijih i najreprodukovanijih slika na svetu. To je možda najpopularniji poster na zidovima studentskih domova od Pekinga do Bostona. Naslikana u Beču oko 1908. godine, slika nepoznatog zagrljenog para plenila je gledaoce svojom misterijom, senzualnošću i blistavim materijalima od kada je nastala. Ali šta se krije iza privlačnosti slike – i ko je bio umetnik koji ju je stvorio?

Udubljujući se u detalje pravog zlata, ukrasnog dizajna, simbolike i uzavrele erotike, pomno proučavanje slike vodi nas na izuzetan prelazak veka u Beč kada se novi svet borio sa starim. Od rediteljke Ali Rej dolazi snažan, zadivljujući i strastven novi film o Klimtu i njegovom delu. Klimt je bio titan secesije, stvarajući dekadentne nove svetove koji su spojili nežnu senzualnost, antičku mitologiju i radikalnu modernost. Otkrijte skandalozan život i bogatu tapiseriju izuzetnih uticaja iza jedne od omiljenih svetskih slika.

Takođe, tokom vikenda, održaće se kustoska vođenja u 13.00 sati kroz izložbu Pomorišac – Vasa Pomorišac, a u 17.00 sati kroz izložbu Paja Jovanović i Gustav Klimt.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.