Filipa vrbovali i online: Sektaški ritual u Banjičkoj šumi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

“Kao bezbednosni stručnjak fokusirao bih se na mogućnost da je taj dečak bio onlajn regrutovan u neku sektu” – kaže profesor dr Ilija Životić

Da postoje indicije da je Filip Stevanović (27) koji se polio benzinom i zapalio u Banjičkoj šumi u Beogradu bio pod uticajem sekte, poručuje prof. dr Ilija Životić, pre svega jer takvo ponašanje može da bude deo rituala.

– Ne bih prejudicirao konačni ishod istrage, ono na šta bih se ja kao bezbednosni stručnjak fokusirao jeste pre svega mogućnost da je taj dečak bio onlajn regrutovan u neku sektu odnosno da je tako stupio u kontakt sa njima – poručio je Životić.

Izrazio je nadu da je MUP i Odeljnje za visokotehnološki kriminal do sada već uzeli njegov telefon, lap-top ili kućni računar na analizu i da će tu naći tragove.

– Sa kim se dopisivao, pregledaće njegove mailove, kontakte preko vibera, whats up i ostalih aplikacija za dopisivanje, da vidimo koje je sadržaje posećivao, jer sekte imaju sličan pristup kao ISIS ili Al kaida za onlajn regrutaciju, te tajne čet sobe koje se nalaze na dark webu i pristupa im se preko određenih softvera i čuvenog Torenta – objasnio je on i naglasio da ne pamti da se neko ubio polivanjem benzina.

Teolog Miroljub Nestorović kaže da sekta podrazumeva da se manja grupa odvaja od veće i sebe proglašava istinitom.

– Deluju tako što u početku osvtare direktan kontakt, ali se razvojem tehnologije njihovo delovanje prebacilo na društvene mreže i internet. Oni žele što više sledbenika, dobijaju i nova sredstva za napredovanje organizacije. Imate i ove destruktivne sekte koje traže da sam sebe prinese na žrtvu kada nestane sredstava, dok pristalice traže pripadnost nekom, podložne su njihovom uticaju i uglavnom imaju problema sa porodicom, što je i primarni cilj sekte da uništi porodicu – ispričao je on, a prenosi Pink.

Životić dodaje da porodica prva treba da primeti neke promene u ponašanju onoga koji je u sekti.

“Neko ko je pričljiv, postane ćutljiv, imao je devojku danas je u četri zida, izlazi u neobično doba dana i noći, tako se i vraća, iscrpljen je, zbog psihoaltivnih supstanci koje im stavljaju u obroke ima poremećaj u ishrani, zatim prevelika konzumacija vode, simbole koje crtaju, promene u oblačenju – nabrojao je on.

Tagovi:

Pročitajte još: