FIFA menja pravila: Mundijal više nikad neće biti isti

Mundijal 2026 biće održan u SAD, Kanadi i Meksiku, a imaće 48 učesnika

Na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2026. godine učestvovaće 48 reprezentacija, koje će biti podeljene u četiri grupe sa po 12 selekcija, prenosi britanski Atletik.

Britanski mediji podsećaju da će na Mundijalu 2026. godine, koji će biti održan u Meksiku, Kanadi i SAD učestvovati 48 selekcija.

– Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odredila je format takmičenja na narednom SP 2026. U prvom krugu igraće 48 selekcija, koje će biti raspoređene u 12 grupa sa po četiri ekipe. U narednu fazu SP plasiraće se po dve najbolje selekcije iz svake grupe i osam najbolje trećeplasiranih reprezentacija. To znači da će na narednom SP biti odigrano 104 utakmica umesto dosadašnjih 64 – navodi Atletik.

Britanski mediji ističu da se odustalo od ideje da 48 reprezentacija bude raspoređeno u 16 grupa sa po tri tima.

– Na SP će učestvovati 16 reprezentacija više. Od tih 16 reprezentacija na SP tri mesta trebalo bi da dobiju azijske reprezentacije, četiri afričke, dva severnoameričke, dva južnoameričke, tri evropske i jedno ekipa iz Okeanije. Poslednji učesnik Mundijala biće poznat posle interkontinentalnih baraž mečeva – zaključuje se u tekstu Atletika.

Evropske kvalifikacije za SP 2026. počeće u martu 2025. i trajaće godinu dana

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: