Festival „Književna mašina” od 17. do 23. novembra

NOVI SAD – Novosadsko književno-umetničko Udruženje „Mračna komora”, kao i platforma „Rizom” za književnost, filozofiju i društvenu teoriju, okuplja, pre svega, književne stvaraoce, kritičare i teoretičare, sa idejom da književnost bude dostupna svima. Stoga organizuju brojne književne događaje, među kojima i Festival „Književna mašina”, koji će, u novembru, okupiti umetnike iz Srbije, regiona i sveta.

Udruženje „Mračna komora” osnovano je pre skoro 10 godina. Jedan od osnivača Stevan Bradić sa kojim smo razgovarali za Radio Novi Sad objašnjava da je motiv za osnivanje Udruženja bio nedostatak internet sadržaja i video-snimaka posvećenih književnosti u našoj zemlji. Navodi da aktivno učestvuju u novosadskoj i srpskoj književnoj sceni, organizujući mnoštvo kulturnih događaja.

Obrazovanje i emancipacija su, ukazuje naš sagovornik, osnovni ciljevi Udruženja.

Udruženje je veoma aktivno i na društvenim mrežama koje su, kaže Bradić, način da književnost dopre do građana različitog uzrasta i obrazovanja ali i način da autori objavljuju svoje književne tekstove. To omogućava i platforma, odnosno, elektronski časopis „Rizom”, koji su pokrenuli ljudi iz Udruženja „Mračna komora”.

Udruženje organizuje brojne književne događaje, koji često podrazumevaju izvođenje poezije uz elektronsku muziku, te odstupaju od tradicionalnih književnih programa. Jedan od takvih događaja je i Festival „Književna mašina”, koji će biti održan od 17. do 23. novembra a program će, početkom novembra, biti dostupan na Fejsbuk i Instagram strani Udruženja „Mračna komora”, pojašnjava Stevan Bradić.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: