logo transparend vojvodina uzivo

,

FEP: IPA projekti za unapređenje zaštite životne sredine

U okviru Prvog javnog poziva INTERREG VI-A IPA Programa Mađarska – Srbija za period 2021-2027, predložena su tri projektna predloga za finansiranje, u okviru kojih je Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine jedan od partnera na projektima. Ovi projekti su „Jačanje organizacija u zaštiti od požara – STOP FIRES“, „Zajedničko prilagođavanje i mere ublažavanja klimatskih promena podržavanjem integrisanog upravljanja vodama na reci Tisi – ADAPTIsa“ i „Smanjenje prekogranične kontaminacije vode mikroplastikom – MICROPLASTIC“,

„Sva tri projekta imaju za cilj unapređenje zaštite životne sredine, odnosno smanjenje rizika od klimatskih promena i predstavljaju primer uspešne prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije. Sa ukupnim budžetom od preko 4 miliona evra, oni su ključni za stvaranje održivijeg i otpornijeg regiona koji se suočava sa izazovima klimatskih promena“, poručio je Ognjen Dopuđ, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Prvi projekat, „STOP FIRES“, ima za cilj jačanje otpornosti životne sredine na klimatske promene i unapređenje upravljanja katastrofama. Vodeći partner na ovom projektu je JK „Vojvodinašume“ Petrovaradin iz Srbije, a ostali partneri su iz Mađarske i Srbije. Ukupan budžet projekta iznosi 1.638.967,68 evra, dok je budžet srpskih partnera, uključujući Fond Evropski poslovi AP Vojvodine, 1.089.963,00 evra.

Drugi projekat, „ADAPTIsa“, ima za cilj razvoj zajedničke platforme za integrisano upravljanje vodama na reci Tisi kroz upotrebu inovativnih digitalnih alata. Vodeći partner je Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu iz Srbije, a ostali partneri su iz Mađarske i Srbije. Ukupan budžet projekta iznosi 1.421.426,16 evra, dok je budžet srpskih partnera 769.104,00 evra.

Treći projekat, „MICROPLASTIC“, ima za cilj unapređenje zaštite životne sredine i smanjenje zagađenja mikroplastikom u vodenom ekosistemu u prekograničnom području Bačke i Baje. Vodeći partner na ovom projektu je Institut za javno zdravlje Vojvodine iz Srbije, a ostali partneri su iz Mađarske i Srbije. Ukupan budžet projekta iznosi 1.375.214,40 evra, dok je budžet srpskih partnera, uključujući Institut za javno zdravlje Vojvodine, 812.196,00 evra.

Dopuđ dodaje da je zadovoljan projektima koju su predloženi za finansiranje i ističe da Fond intenzivno radi na promociji raspoloživih izvora finansiranja institucijama u severnoj srpskoj pokrajini i da su krajnji rezultati izuzetno dobri.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.