logo transparend vojvodina uzivo

Evrozona za dlaku izbegla dvocifrenu inflaciju

Inflacija u septembru revidirana, sada na nivou od 9,9 odsto. Inflacija zemalja evrozone se kreće u rasponu od šest odsto u Francuskoj do 24 odsto u Estoniji.

Prvi istorijski susret evrozone sa dvocifrenom inflacijom revidiran je u potpunijem uzorku podataka za septembar, iako podaci i dalje pokazuju veliki pritisak cena koji utiče na region.

Godišnja stopa rasta inflacije, koja je i dalje rekordna u istoriji jedinstvene valute, sada se nalazi na nivou od 9,9 umesto 10 odsto, naveo je Eurostat u saopštenju u sredu u Luksemburgu.

Novi podaci obuhvataju nešto niže vrednosti inflacije u zemljama koje se suočavaju sa nekim od najbržih rasta cena u Evropi, uključujući Estoniju i Letoniju.

Merilo mesečnog povećanja cena u evrozoni nije revidirano, kao i ni bazna inflacija koja isključuje promenjive elemente kao što je hrana.

Bekstvo od dvocifrenog broja može biti kratko jer energetska kriza u regionu nastavlja da nanosi ogromne troškove potrošačima. Imajući to u vidu, malo je verovatno da će takva marginalna revizija naniže odvratiti zvaničnike Evropske centralne banke koji se spremaju da podignu kamatne stope sledeće nedelje za čak 75 baznih poena.

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.