logo transparend vojvodina uzivo

Evrozona: Situacija u sektoru proizvodnje loša i u avgustu

BRISEL – Problemi u sektoru proizvodnje evrozone su se nastavili i u avgustu, saopštio je danas Markit ekonomiks navodeći da je indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji evrozone u avgustu iznosio 43,5 poena.

Tržišta su na osnovu preliminarne procene očekivala da će vrednost ovog indeksa porasti sa julskih 42,7 poena na avgustovskih 43,7 poena.

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator aktivnosti u ovom sektoru, a rezultat ispod 50 poena ukazuje na pad proizvodnje.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, broj novih porudžbina opada, a zaostalih narudžbina i poslova je sve manje.

Zabeleženo je šesto uzastopno mesečno smanjenje ulaznih troškova proizvođača (inputa), a cena robe koja je izašla iz fabričke kapije je naknadno snižena kako bi se povećala konkurentnost proizvoda.

„Ove brojke nisu tako strašne kao što izgledaju na prvi pogled. Ukupan PMI u proizvodnji od 43,5 poena jasno ukazuje na slabost u ovom sektoru, ali svih dvanaest podindeksa su se pomerili naviše ili ostali praktično nepromenjeni, što pokazuje da trend pada polako gubi snagu“, rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

Prema njegovim rečima, nemački sektor proizvodnje i dalje beleži loše rezultate, što će podstaći debate o Nemačkoj kao o ekonomskom „bolesniku Evrope“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.