Evropski pčelarski savez biće osnovan 10 februara u Beogradu, prvog dana Pčelarskog sajma

pčelari ilustracija Envato
BEOGRAD – Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA), održaće se u subotu, 10. februara u Beogradu, objavio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Prisustvo na osnivačkoj skupštini potvrdili su predstavnici saveza i udruženja koji su pristupili EBA i to iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske.

Očekuje se da će sedište EBA biti ustanovljeno na teritoriji EU, gde će se voditi najveća borba za prava pčelara i potrošača, saopštio je Savez. Skupština će biti održana u Upravnoj zgradi Beogradskog sajma a toga dana na Sajmu počinje Državni pčelarski sajam. Iz SPOS su naveli da su evropski pčelari odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez zbog mnogobrojnih problema u pčelarskom sektoru Evrope, pre svega zbog ogromnog procenta falsifikata meda na tržištu.

Istakli su da su pored pčelara, ugroženi i potrošači meda, ali i evropska poljoprivreda jer joj preti masovno napuštanje pčelarenja od strane razočaranih pčelara, što bi vodilo u drastično smanjenje broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog smanjenog oprašivanja pčelama. Veliki doprinos smanjenju broja pčela daje i nekontrolisano trovanje pčela pesticidima, te je neophodno uvesti dodatne vidove podrške pčelarstvu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.