Evo zašto sir nikada ne treba direktno iz frižidera da servirate na tanjir ili poslužavnik

Sir je u svim svojim nebrojenim, raznolikim varijantama prava poslastica za nepca: od dimljenog pa preko slatkog do ljutog i aromatičnog, tu je sve ono zbog čega ti srce kuca brže. Ne samo da nam nudi različite teksture, nego i širok izbor ukusa i mogućnosti pripreme.

Narendajte ga preko testenine, umešajte u sos ili njime gratinirajte omiljeno jelo… A možda ipak radije jedete sir s dobrim hlebom i hrskavim povrćem na dasci za zalogajčiće. To je takođe idealno kao mali snek za goste. Ali postoji jedna greška na koju morate pripaziti.

Nikada ne služite sir direktno iz fižidera.

Prema FineCookingu, „sveži sir iz frižidera ima tek delić ukusa sira posluženog na sobnoj temperaturi“. Gotovo svaki sir treba izvaditi iz frižidera barem sat vremena pre služenja. Kao što se dobro vino prije pijenja treba dekantirati, tako se i sir mora prvo odmoriti i „disati“ kako bi mogao razviti svoje pune arome, nijanse i složenost.

Kako biste omogućili siru da diše, možete ga prekriti gazom i ostaviti da se tako odmara. Takođe treba obratiti pažnju na vrste sira koje želite da poslužite. Neki se „znoje“ brže od drugih i potreban im je tek 20-minutni odmor pre jela.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.