Količina hrane koju neko pojede za obrok može da ima veze sa osećajem gladi, ali i sa društvom u kom obeduje.
Do tog zaključka došli su istraživači sa Univerziteta u Kornvolu, posmatrajući 150 ljudi koji su ručali u italijanskom restoranu čiji je princip “sve što možeš da pojedeš”.
Kad su ispitanici završili sa obrokom, istraživači su ih zamolili da popune anketu u kojoj će navesti da li su siti i kako su se osećali tokom ručka.
Zaključak je sledeći: žene su jele istu količinu hrane, bez obzira na to sa kim su sedele. Ali, muškarci nisu. Kada su bili u društvu dame koju žele da impresioniraju, muškarci su jeli 93% više pice i 86% više povrća nego kad su obedovali sa pripadnicima svog pola.
Autor studije Kevin Knifin kaže da se muškarci prejedaju da bi se pokazali. Na ovaj način nesvesno signaliziraju svoju biološku prednost, što je paradoksalno jer konstantno uzimanje previše hrane vodi do tipa tela koji je ženama neatraktivan. Ali, prejedanjem muškarci poručuju ženama da su prilagodljivi i tolerantni na promene.
Ipak, muškarcima koji često izlaze na sastanke, istraživači savetuju da budu svesni ovoga kako bi se iskontrolisali i izbegli višak kilograma.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.