Evo kuda će ići naftovod od Novog Sada do Mađarske, kojim će se Srbija priključiti na još jedan izvor Ruske nafte (FOTO)

NOVI SAD – Srbija bi u budućnosti svoju naftu trebalo da dobija iz još jednog pravca, preko Mađarske, a novi korak ka tom cilju je odluka Vlade Srbije o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda granica Mađarske-Novi Sad sa elementima detaljne regulacije.

Trenutno, Republika Srbija svoju naftu dobija preko naftovoda iz pravca Hrvatske.

Novim naftovodom koji bi išao u pravcu Mađarske Srbija bi bila priključena na naftovodni sistem „Družba“, koji iz Rusije, preko Ukrajine, dolazi do rafinerije u Budimpešti, odakle bi preko Alđe išao do Horgoša, gde bi na naftovod bio priključen i krak ka Novom Sadu.

U Novom Sadu ovaj pravac snabdevanja naftom išao bi do terminala „Transnafte“, odakle bi do Pančeva bila transportovana postojećim naftovodom ovog javnog preduzeća.

Preciznija mapa otkrivena je Odlukom o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda granica Mađarske-Novi Sad:
Foto: PrtSc

Naftovod će iz Novog Sada ići prema Žablju, pa zatim uz Bečej, kroz Adu, Sentu i Kanjižu sve do granice sa Mađarskom.

Izrada prostornog plana zasnivaće se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, kao i kao i zaključku Vlade kojim je projekat izgradnje naftovoda Mađarska-Republika Srbija utvrđen za projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke, a sredstva za izradu plana obezbediće Transnafta AD Pančevo, a prenosi eKapija.

Foto: Wikimedia Commons

Deo naftovoda u Srbiji iznosio bi oko 120 kilometara, a pre izvođenja radova najpre je potrebno uraditi projekat, za šta je i raspisan javni poziv koji je bio otvoren do 11. januara.

Ugovor vredan 447,1 milion dinara dodeljen je grupi ponuđača koju čine kompanije Delta Inženjering, GeoGIS i Delta Preving iz Beograda.

Procena je da bi projekat naftovoda od Mađarske do Novog Sada mogao da košta oko 157 miliona evra.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović krajem prošle godine je istakla da je izgradnja ovog naftovoda moguća već do 2028. godine.

Kao cilj izgradnje novog pravca snabdevanja i priključivanja na drugi naftovod navodi se povećanje energetske sigurnosti, kako Republika Srbija za snabdevanje naftom ne bi morala da zavisi od samo jednog pravca.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.