Čini se da hrana koju odložimo u zamrzivač može večno tamo da stoji. Međutim, stručnjaci objašnjavaju da sa dužinom zamrzavanja namirnica treba biti oprezan.
Prema mišljenju stručnjak američkog Ministarstva zdravlja (FoodSafety.gov), piletina (batake, prsa. krilca) može stajati u zamrzivaču do 9 meseci, a celo pile može i do godinu dana:
– Ipak, obično za nekih dva meseca vidimo promene u teksturi i ukusu piletine – ističe Tomas Tilaka Kalb, glavni kuvar Agnes Restaurant&Cheesery.
Sudeći prema rečima ovog kuvara, sirova piletina, ukoliko je dobro umotana i pravilno uskladištena, može stajati u zamrzivaču gotovo neograničeno dugo:
– Ali nikada ništa ne želite da zamrznete na duže od dva meseca. Nakon toga, primetićete veliku degradaciju ukusa i teksture – ponovo je naglasio.
Sa ovim mišljenjem složio se i dr Brajan Kvok Le:
– Sve dok piletina nije kontaminirana i s njom se ispravno rukovalo pre zamrzavanja, neograničeno je dugo sigurna za jelo nakon smrzavanja – nadovezao se on, ali je i napomenuo da će smrznuta piletina i ostala živina u zamrzivaču biti najsvežija tokom prva dva do tri meseca.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.