Priča o tome kako je nastao mnogima omiljeni umak – majonez.
Prema priči istorija majoneza seže duboko u prošlost, tačnije 1756. godinu, zahvaljući maršalu Rišeljeu.
Kada je osvojio tvrđavu Por Maon na ostrvu Minorki nastanio se u glavnom gradu Mahon. Njegov kuvar nije imao drva da naloži vatru i napravi svom gospodaru topao umak i tu počinje priča. Pukim slučajem kuvaru je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso.
Maršalu se tako dopao ovaj umak da ga je odmah po povratku u Pariz donio na dvor Luja XV i dao mu ime majonez prema gradu u kome je prvi put slučajno napravljen. Nakon toga je recept usavršavan do ovog kakav danas poznajemo, prenosi Magazin.
Pročitajte još:
Neobična istorija omiljenog sosa: Kečap se nekada prodavao kao lek!
Na kvalitet proizvedenog kečapa najviše utiče osnovni sastojak – paradajz koncentrat. Verovali ili ne kečap se nekada prodavao kao lek. Naime, on je prepisivan i prodavan ljudima koji pate od probavne smetnje još 1834. godine. Reč kečap potiče od kineske reči ke-tsiap koji označava sos sličan onome koji se dobija od fermentisanog zrna soje. Do […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.