Evo gde 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

ekonomija, ulaganje, investicije
Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka sveta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosečnog investitora.

– Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili deo ovog kluba – smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura, preduzeća za upravljanje bogatstvom za ultra bogate pojedince sa visokom neto vrednošću.

Globalno, populacija centimilionera iznosi oko 28.420 pojedinaca i uglavnom su koncentrisani u Njujorku, oblasti zaliva, Los Anđelesu, Londonu i Pekingu, pokazuju podaci VRISE-a, piše CNBC.

-Ovi gradovi imaju snažnu finansijsku infrastrukturu, živahne preduzetničke ekosisteme i unosna tržišta nekretnina, što ih čini atraktivnim destinacijama za ultra bogate – rekao je Teng za CNBC.

A ova demografija koja „epitomizira ekstremno bogatstvo“ je selektivna kada su u pitanju investicije, rekao je Teng.

– Oni danas ne ulažu u bogaćenje, brze stvari, nelikvidne stvari. Na primer, to znači da oni zapravo ne rade sa akcijama kojima se javno trguje – rekao je Salvatore Bušemi, izvršni direktor Dandrev Partners, privatne porodične investicione kancelarije.

– Oni zapravo čak i ne ulažu u kriptovalute, verovali ili ne- rekao je Bušemi za CNBC. „Ono što traže je da sačuvaju svoje nasleđe i svoje bogatstvo.

Nekretnine

Kao rezultat toga, portfelji centimilionera često sadrže „veoma jake, stabilne nekretnine“, rekao je Bušemi. Ovi bogati pojedinci gravitiraju prema nekretninama klase A ili imovini investicionog nivoa koja je obično izgrađena u poslednjih 15 godina. Osnivač i predsednik Tiger 21, mreže preduzetnika i investitora sa izuzetno visokim neto vrednostima, rekao je za CNBC da investicije u nekretnine obično predstavljaju 27% portfelja ovih pojedinaca.

Porodične kancelarije

Pojedinci sa takvim bogatstvom uglavnom imaju novac kojim upravljaju porodične kancelarije, koje se bave svim poslovima, uključujući i njihovim nasledstvom, računima za domaćinstvo, kreditnim karticama, neposrednim porodičnim troškovima, itd, rekao je Endrju Amoils, analitičar globalne obaveštajne kompanije za bogatstvo Nev World Wealth.

– Ove porodične kancelarije često imaju fondacije za dobrotvorne organizacije i ogranke rizičnog kapitala koji ulažu u startape sa visokim rastom – rekao je Amoils.

Broj porodičnih kancelarija u svetu se utrostručio od 2019. godine, premašivši 4.500 prošle godine sa procenjenom ukupnom imovinom od 6 biliona dolara.
Alternativne investicije

Pojedinci ultra visoke neto vrednosti takođe istražuju potencijalnu kupovinu udela u profesionalnim sportskim timovima, rekao je Bušemi.

– Veoma mala grupa ima mogućnost da uđe u klubove i za to je potrebno mnogo više od novca – rekao je on.

Ekskluzivnost je glavna privlačnost, jer ovi bogati pojedinci žele da se druže sa ljudima sličnog statusa, objasnio je Bušemi. Posedovanje udela u sportskom timu je način da ti pojedinci legitimišu svoj status, rekao je on, „daju vam vitešku titulu u Sjedinjenim Državama kada kupite NFL tim“, rekao je.

Teng iz VRISE-a je takođe primetio da 0,001% pojedinaca obraća više pažnje na fiksni prihod, privatne kredite i alternativne investicije. On je rekao da privatni krediti dobijaju na snazi jer investitori traže izvore prinosa van konvencionalnih tržišta.

– Ovaj trend odražava rastući apetit za netradicionalnom imovinom koja nudi jedinstvene profile rizika i prinosa – rekao je Teng, napominjući da alternativne investicije uključuju rizični kapital, privatni kapital i realnu imovinu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.