logo transparend vojvodina uzivo

Eugloh kurs za studente „Mikrobni bioaktivni metaboliti“

NOVI SAD – U okviru EUGLOH konzorcijuma, u toku su prijave na kurs „Mikrobni bioaktivni metaboliti“ (Microbial bioactive metabolites).

Prijave su otvorene za studente master akademskih studija, sa devet partnerskih univerziteta – Univerzitet Pari-Sakle (Francuska), Univerzitet u Lundu (Švedska), Univerzitet „Ludvig Maksimilijan“ u Minhenu (Nemačka), Univerzitet u Portu (Portugalija), Univerzitet u Segedinu (Mađarska), Univerzitet u Alkali (Španija), Univerzitet u Hamburgu (Nemačka), Univerzitet u Novom Sadu (Republika Srbija) i Arktički univerzitet Norveške u Tromzu (Norveška).

Kurs Mikrobni bioaktivni metaboliti će studentima pružiti opšte karakteristike biologije mikroba kao najvažnijih proizvođača prirodnih bioaktivnih jedinjenja (pigmenti: β-karoten, likopen, vitamini, ß-beta glukani itd.) koji se mogu dalje koristiti u biotehnologiji, korišćenjem postojećih tehnike mikrobiološke kulture.

Posebna pažnja biće posvećena razumevanju metaboličkih puteva (primarni i sekundarni metabolizam) za proizvodnju bioaktivnih metabolita koji igraju ključnu ulogu u savremenoj zdravstvu, kao prvi tretman za mnoge bolesti.

Studenti će naučiti i uvežbati razumevanje sekundarnih metaboličkih proizvoda mikrobnog porekla (antibiotici, pigmenti, hormoni rasta, helatna jedinjenja, antitumorski agensi, toksini) uz razvijanje veština za vođenje jednostavnih biotehnoloških procesa proizvodnje biološki aktivnih jedinjenja mikroorganizama.

Rok za prijavu zainteresovanih studenata je 9. septembar 2023. godine, a kurs će biti održan u periodu od 4. novembra do 13 decembra 2023. godine na Univerzitetu u Novom Sadu.

Detaljne informacije o programu i registracioni formular možete pronaći ovde.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.