EU treba najmanje 3 godine da zameni ruski gas

Članice Evropske unije Slovačka, Mađarska i Češka će biti najteže pogođene ako Moskva prekine snabdevanje gasom.

Možda će biti potrebno više od tri godine da EU zameni uvoz ruskog gasa ako se naglo prekine, saopštila je međunarodna agencija za rejting Fič u izveštaju objavljenom u utorak.

„Iznenadni prekid nije trenutna pretnja, ali predstavlja rizik. Bugarskoj i Poljskoj su prekinute isporuke, a snabdevanje drugim članicama EU je smanjeno. Ograničenja u snabdevanju i infrastrukturi znače da bi EU moglo da bude potrebno više od tri godine da nadoknadi potpuni gubitak snabdevanja ruskim gasom“, navodi agencija.

Ako ruske isporuke prestanu, zemlje EU bi se “suočile sa značajnim makro šokom”, upozorava Fič, koji uključuje negativan ekonomski rast i veću inflaciju.

Agencija očekuje da će Slovačka, Mađarska i Češka biti najugroženije na iznenadno gašenje, jer najviše zavise od ruskog gasa zbog nedostatka alternativnih izvora. Poljska, Litvanija i Rumunija su manje-više bezbedne, jer su u velikoj meri obezbedile alternativna snabdevanja ili imaju domaću proizvodnju.

U aprilu su Bugarska, Poljska i Finska odbile da se pridržavaju novog ruskog mehanizma plaćanja gasa zasnovanog na rubljama, što je dovelo do toga da im je Gasprom prekinuo snabdevanje. Ranije ovog meseca, državni energetski gigant je takođe smanjio obim isporuke gasa kroz gasovod Severni tok Nemačkoj za skoro 60%, navodeći kao razlog tehničke probleme zbog sankcija u vezi sa Ukrajinom.

Ovi događaji su izazvali strahove širom Evrope da bi Rusija mogla u potpunosti da isključi gas, što je navelo evropske zemlje da najave hitne mere, kao što su racionalizacija gasa i oživljavanje energetskih elektrana na ugalj. Moskva je više puta govorila da će učiniti sve da održi svoju reputaciju „pouzdanog snabdevača gasom“, i demantovala je planove da u potpunosti isključi Evropu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: