logo transparend vojvodina uzivo

EU istragom utvrdila da Apple krši zakone konkurencije

Kompanija Apple je označena kao prekršitelj novih sveobuhvatnih zakona EU dizajniranih da omoguće manjim kompanijama da se takmiče i omoguće potrošačima da pronađu jeftinije i alternativne aplikacije u App Store-u.

Evropska komisija, koja takođe deluje kao regulator za antimonopolske i tehnološke poslove EU, saopštila je da je poslala svoje preliminarne nalaze kompaniji Apple nakon obavljene istrage koju je pokrenula u martu, prenosi Guardian.

„Predugo je Apple isključivao inovativne kompanije, uskraćujući potrošačima nove mogućnosti i izbore,“ rekao je Tijeri Breton (Thierry Breton), evropski komesar odgovoran za digitalna tržišta.

U preliminarnim nalazima, protiv kojih Apple može da se žali, Evropska komisija je navela da veruje da pravila o poslovanju kompanije Apple nisu u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) „jer sprečavaju programere aplikacija da slobodno usmeravaju potrošače ka alternativnim kanalima za ponude i sadržaj“.

Američka kompanija sada ima 12 meseci da se uskladi pre nego što se suoči sa kaznama u iznosu do deset odsto svojih globalnih prihoda, ali EU se nada da će tekući dijalog dovesti do usklađenosti umesto sankcija. Pored toga, EK je pokrenula novu proceduru za neusklađenost protiv kompanije Apple zbog zabrinutosti da novi uslovi ugovora za treće strane programera aplikacija takođe ne ispunjavaju zahteve DMA.

Optužbe da Apple krši zakon EU su prve protiv tehnološke kompanije prema DMA, zakonodavstvu koje je uvedeno prošlog avgusta kako bi se obezbedilo da šest određenih „veoma velikih online platformi“, uključujući Google, Amazon, Meta i ByteDance (TikTok), budu fer konkurencija malim preduzećima.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.