Eskobar: Tenzije zbog nespremnost Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu

SRBIJA – Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je da se eskalacija tenzija na severu Kosova i Metohije delimično rezultat nespremnosti Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu.

„Priština je nepotrebno izazvala tenzije insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi, a ako ništa drugo, pandemija korona virusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija“, rekao je Eskobar za radio Bi-Bi-Si (BBC).

On je istakao da su napori međunarodnog faktora da koordinira sa privremenim prištinskim institucijama naišli na otpor.

„Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade…Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici vršiti samo administrativna ovlašćenja i obavljati osnovne opštinske usluge”, naveo je američki izaslanik.

On je ponovio da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Beograd i Priština, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

„Mnogi članovi međunarodne zajednice vide ovu situaciju kao konfrontaciju između Kosova i Srbije. Ali moramo zapamtiti da i ovde postoji neuspeh da se postigne etničko pomirenje unutar Kosova. Ohrabrili smo obe strane da se uključe u dijalog“, poručio je Eskobar.

Eskobar će zajedno sa evropskim izaslanikom za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom posetiti tzv. Kosovo i Srbiju 5. i 6. juna.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je 30. maja da je zbog nekoordinacije privremenih prištinskih institucija sa SAD, u vezi sa akcijama na severu, Priština isključena iz najvećih vojnih vežbi NATO saveznika u region Balkana, Defender Europe 2023.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: