logo transparend vojvodina uzivo

Erdogan: „Rusija se ne može zanemariti u sporazumu o žitu“

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da smatra pogrešnim odnos zapadnih zemalja prema Rusiji i poručio da se ruska strana ne može zanemariti po pitanju dogovora o žitu.

– Mislim da je ovakav stav pogrešan, jer je Rusija neobična zemlja. Rusija zauzima značajno mesto i po površini i po svom položaju u svetu. Dakle, Rusija je praktično jedna od vodećih zemalja u svetu u proizvodnji žitarica. Takva zemlja se ne može zanemariti – rekao je Erdogan novinarima u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Erdogan je kazao da Ankara planira da nastavi pozitivne odnose sa Rusijom.

– Mi ćemo održavati naše odnose sa Rusijom na pozitivan način jer smo veoma uzbuđeni što ćemo pretvoriti region Trakiju u zapadnoj Turskoj u gasno čvorište – rekao je predsednik Turske, prenela je agencija Anadolija.

Prema njegovim rečima, Turska, za razliku od Evrope, nema nedostatak prirodnog gasa jer oko polovine svojih zaliha dobija iz Rusije.

– Evropa doživljava ozbiljnu nestašicu prirodnog gasa. Mi, s druge strane, nemamo nestašicu prirodnog gasa za industriju i tako dalje. Sada dolazi zimska sezona. Nadam se da se više nećemo suočiti sa ovim problemom – naveo je Erdogan.

On je rekao da Turska radi na isporuci milion tona ruskog žita u Afriku i da će o ovom pitanju razgovarati sa Katarom, koji će, kako je naveo, pružiti finansijsku podršku ovom procesu.

U međuvremenu, Egipat je odlučio da kupi žito od od Francuske i Bugarske umesto od Rusije pošto je cena koju je ponudio Egipat bila ispod praga koji je postavila Moskva.

– Rusija nije bila zadovoljna cenom predloženom tokom pregovora o otkupu pšenice – tvrde izvori agencije Blumberg.

Početkom septembra je egipatski ministar snabdevanja Ali El-Mosilhi rekao da je Kairo tokom direktnih pregovora sa Moskvom pristao da otkupi 480.000 tona ruske pšenice, prenose RIA Novosti.

Nekoliko dana kasnije, Egipat je objavio da će trgovac žitom Solaris imati pravo da kupuje žito iz bilo koje zemlje.

Prvi pomoćnik ministra snabdevanja Egipta i šef robne berze Ibrahim Ašmavi ranije je za RIA Novosti izjavio da Kairo spada među najveće uvoznike pšenice, a udeo ruskog žita u njegovom uvozu se procenjuje na 80 odsto.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.