logo transparend vojvodina uzivo

Er Srbija slavi 95 godina letenja

Avio-kompanija je osnovana 17. juna 1927. godine pod imenom Aeroput što Er Srbiju čini osmom najstarijom avio-kompanijom na svetu koja još posluje.

Od Aeroputa, koji je sa čuvenim pilotom i svojim jedinim direktorom Tadijom Sondermajerom na čelu bio ponos Kraljevine Jugoslavije, preko JAT-a, avio-kompanije koja je predstavljala jedinstveni vazdušni most ka svim stranama sveta, do novih srpskih krila – Er Srbije. Nakon svojih slavnih prethodnika Er Srbija nastavlja da ispisuje stranice koje i danas imaju istorijski značaj, čekajući proslavu velikog jubileja i ponosno koračajući u susret stogodišnjici.

Inspiracija još dolazi od hrabrosti pionira domaće avijacije, koji su te davne 1927. godine morali da se suoče sa brojnim teškoćama. Društvo za vazdušni saobraćaj AD Aeroput bilo je prvo jugoslovensko akcionarsko preduzeće za civilni vazdušni saobraćaj, koje je osnovano 17. juna 1927. godine u palati Jadransko-podunavske banke u Beogradu, a formalno je prestalo sa radom 24. decembra 1948. godine. Bili smo među prvim civilnim avio-prevoznicima, kao 10. kompanija u Evropi i 21. u svetu. Na svom vrhuncu Aeroput leti na sve četiri strane sveta: na sever do Budimpešte, Brna i Praga, na zapad do Venecije i Milana, na jug do Tirane, na istok do Bukurešta i Sofije… Sa Beogradom su u najbolje doba ove kompanije povezani gotovo svi veći jugoslovenski gradovi (Zagreb, Podgorica, Dubrovnik, Sarajevo, Ljubljana, Split i Skoplje), pa i neki manji. Pred Drugi svetski rat Aeroput ima modernu flotu od 14 aviona (sa sedam lokida kao okosnicom) koju je opsluživalo desetak pilota i pet radio-telegrafista – istakli su iz Er Srbija.

Foto:airserbia.com

Prva domaća avio-kompanija Aeroput poslovala je do 1947. godine kada ju je nasledio Jugoslovenski aerotransport (JAT), koji je 2003. godine transformisan u Jat ervejz.

Novo poglavlje kompanije pod sadašnjim imenom Er Srbija započeto je 2013. godine.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.