Emiliano Martinez kriv za uvođenje novog rigoroznog pravila za golmane

Od 1. jula ove godine golmanima će biti zabranjeno da na bilo koji način ometaju izvođača jedanaesterca kao što je to svaki put radio čuvar mreže Gaučosa sve do sada

Međunarodna fudbalska asocijacija (IFAB), telo koje je ovlašćeno za donošenje novih pravila u fudbalskoj igri, potvrdilo je da će od sezone 2023/2024. golmanima biti zabranjeno da na bilo koji način ometaju izvođače najstrože kazne. Dakle, nema više hvatanja za stative, diranja prečki, diranja lopte pre udarca, šetnji do penala i svega ostalog što bi omelo koncentraciju penaldžije. Ništa od toga više nećete videti u pripremi pred kazneni udarac.

Ovo pravilo, koje je simbolično prozvano “Anti Martinez” pravilo po golmanu Argentine Emilijanu Martinezu, doneće još veću prednost za izvođače udaraca jer ubuduće neće imati nikakve distrakcije do golmana pre udarca. Do sada, to nije bio slučaj. Brojni golmani su raznim pokretima na gol-liniji i van nje, ometali suparnike, a po tome je najpoznatiji upravo junak Argentinaca iz Katara zbog kojeg je i doneseno ovo pravilo, jer je to prečesto i prenaglašeno radio.

Martinez je na Mundijalu pre gotovo svakog penala konstantno ometao protivničke igrače na svaki mogući dozvoljen način, ali sada baš zbog njegovih poteza to više neće biti moguće. IFAB je saopštila da je modifikovano pravilo broj 14 koje se tiče izvođenja penala i ometanja igrača, ubačena je pomenuta zabrana koja je naišla na brojna negodovanja golmana širom sveta.

Među onima koji se pobunio je i čuvar mreže Francuske i Milana Majk Manjan koji je ironično predložio još ograničenja za golmane koja bi trebalo da se uvedu.

– Novo IFAB pravilo za penale 2026: Golmani moraju da okrenu leđa igračima dok čekaju šut. Ako odbrane, kažnjavaju se novim kaznenim udarcem – napisao je Manjan na svom Tviteru na vest o promeni pravila.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: