“EKOSKOP”: Ekonomija i ekologija su grane istog drveta

NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju konferencije ”EKOSOP” koju organizuje udruženje ”Čepom do osmeha”. Pored gradonačelnika, prisutnma su se obratili i predsednica tog udruženja Vanja Petković, direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai, zamenica ambasadora Republike Austrije Karin Traunmuler, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, kao i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Teme konferencije su ekološko-socijalno preduzetništvo, cirkularna ekonomija i klimatske promene, a njen cilj da ukaže na važnost delovanja organizacija civilnog društva u sprečavanju štetnog uticaja klimatskih promena.

– Mi u Novom Sadu smo odavno naučili da ovaj čep nije samo komad plastike, već da je on put da nekome pomognemo, da pokazemo plemenitost i empatiju, da dokažemo da smo bez obzira na sve probleme (a tu mislim na one koje je neminovno donela epidemijska kriza), i na sve izazove savremenog života, mi i dalje jedno solidarno društvo.
Od tog čepa smo krenuli, i našu zajedničku saradnju.
Od tog čepa ne želim da odustanemo jer je on svojevrsan simbol razvoja naše ekološke svesti, ali i snažnog lanca pomoći koji ne sme da se prekine.
Drago mi je što ste nastavili dalje, da govorite i aktivno učestvujete u poslovima koji nose najveći teret ekološke tranzicije u našem društvu.
Naša država i Grad Novi Sad su tu učinili ogromne pomake, a krenuli smo bukvalno od ničega.
U Novom Sadu prvi put u istoriji radimo centralni prečistač otpadnih voda i regionalnu deponiju.
Važno je da, osim pameti i struke, imamo i vašu energiju, vašu ideju da povežete ekologiju sa najhumanijim akcijama, da je približite našim najmlađim sugrađanima.
Kao gradonačelnik snažno podržavam vaše aktivnosti.
I danas ste uspeli sve da nas okupite i Grad, Pokrajinu, Republiku, privredu, struku … da ukažete na važnost zajedničkog pristupa problemima zaštite životne sredine, jer jedino tako možemo da učinimo mnogo istakao i Miloš Vučević.

Foto: Instagram Miloš Vučević

Vanja Petković iz Udruženja “Čepom do osmeha“ je rekla da su danas dva dečaka, i to iz iz Kačareva i Pirota, dobili elektromotorna invalidska kolica zahvaljujući ljudima koji sakupljaju čepove.

– Ukupno je 61 pomagalo do sada obezbeđeno i to je uspeh akcije „Čepom do osmeha“, ali i uspeh svakog pojedinca koji u Srbiji sakuplja plastične čepove. Do sada smo sakupili oko 600 tona plastičnih čepova –rekla je Vanja Petković.

Ministarka Kisić Tepavčević je istakla da svaki pojedinac mora da shati da za koncept solidarnosti nisu potrebna ni finansijska sredstva, ni velika organizacija, već dobra volja i želja da se pomogne svima oko nas.

– Čestitam organizatorima ovog skupa koji su obezbedili jedinstvenu sinergiju svih vladinih organa i nevladinih organizacija, kao i pojedinaca. Oni su primer za to kako se gradi jedno solidarno i humano društvo, po svim ekološkim principa kojima težimo – rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Tagovi:

Pročitajte još: