KULA – Ekonomsko-trgovinska škola u Kuli poslednjih nekoliko godina kontinuirano ulaže u školsku zgradu i kvalitet nastave. Kako bi promovisala stručne obrazovne profile kuvar i poslastičar, ova kulska stručna škola počela je sa renoviranjem školskog restorana u okviru đačke radionice, a ideja je da restoran zaživi i za goste za koje bi mladi budući majstori gastronomije pripremali hranu.
Iako je prvobitno upisala gimnaziju, Tatjana Ivanov iz Kule je nakon nekoliko meseci odlučila da svoje buduće obrazovanje ipak usmeri prema ugostiteljstvu, na smeru kuvar u Ekonomsko-trgovinskoj školi.
Svakodnevna praksa kako bi jednog dana postala šef kuhinje prestižnog restorana i studije gastronomije za nju su ostvarenje želja koje je sada na dohvat ruke.
“Zanimljivo mi je da kuvam. Volim da gledam mamu kako kuva i volim da isprobavam nešto tako svoje, da smišljam neke svoje recepte. Jednostavno sam odlučila da to upišem zbog toga što volim i zato što me privlači”, rekla je Tatjana.
Ekonomsko-trgovinska škola u Kuli osim obrazovnih profila iz oblasti ekonomije i administracije, svake godine upisuje i ugostiteljske smerove kuvar i poslastičar. Smer kuvar nudi odlično predznanje i priliku za usavršavanje i sve je popularniji među decom koja upisuju srednju školu.
Predrag Jovanović je završna godina na smeru kuvar i trenutno se priprema za školsko takmičenje, ali ima i velike planove za nastavak školovanja.
“Za naredni period je moj plan da se zaposlim i da završim višu školu. Što se tiče prakse, ovde se može naučiti puno toga od nacionalne kuhinje sa našeg podneblja pa do stranih jela. Jako sam zadovoljan praksom u našoj školi”, kazao je Predrag.
Njegova buduća koleginica u kuhinji Valentina Dančo, takođe, ima ambicije da se dalje školuje za kuvara.
“Ja jesam dosta naučila, ali učenje mi tek predstoji i u školi, kao i na poslu koji ću da radim i koji zaista jako volim. Planiran da nastavim da se školujem za kuvara”, napomenula je Valentina.
Direktorica Ekonomsko-trgovinske škole Marina Džakula rekla je da se trenutno u potpunosti renovira restoran u sklopu đačke radionice kako bi se dodatno unapredio kvalitet praktične nastave.
“Upravo ova ulaganja idu u tom smeru da naša đačka radionica opet zaživi za treća lica i da na taj način vratimo ono staro ruho koje je imao ovaj prostor, ali i da unapredimo kvalitet rada u praktičnoj nastavi koja nam je izuzetno važna kao stručnoj školi,” istakla je Džakula.
Najveći radovi na objektu škole tek predstoje, a Kancelarija za javna ulaganja odobrila je preko 300 miliona dinara i za izgradnju fiskulturne sale koju škola nije imala od osnivanja, istakao je predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.
“Paralelno sa ovim radovima u restoranu, išla je izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju kompletne škole i izgradnju fiskulturne sale koju škola nikada nije imala. Sada je urađena i projektna dokumentacija i obezbeđena su sredstva i radujemo se što ćemo poboljšati uslove deci u ovoj školi,” rekao je Miljanić.
Poslednjih nekoliko godina u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kuli renovirano je 450 kvadratnih metara učionica, a ulagalo se i u fizičko-tehničko obezbeđenje, kao i adaptaciju objekta za učenike sa smetnjama u razvoju, kako bi škola bila bezbedna i dostupna svima.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.