logo transparend vojvodina uzivo

,

Egipat zainteresovan za uvoz pšenice i voća iz Srbije

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković razgovarala je sa ambasadorom Egipta u Srbiji Baselom Salahom o daljem unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti poljoprivrede, a egipatska strana pokazala je najveće interesovanje za uvoz pšenice i voća iz Srbije.

Učesnici sastanka složili su se da je jedan od prioriteta uspostavljanje sporazuma o slobodnoj trgovini, koji bi omogućio da cene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda budu konkurentnije, posebno u sektoru voća koji je pogođen visokim carinama.

– Želela bih da vam se zahvalim što ste prepoznali potencijal srpske poljoprivrede i dali nam šansu za izvoz pšenice i voća u Egipat. Nadam se da ćemo dobiti priliku da proširimo saradnju na goveđe i mlečne proizvode – rekla je ministarka Tanasković.

Ona je istakla da je saradnja naše dve zemlje značajno unapređena u prethodnom periodu, što potvrđuje poseta egipatskog predsednika Abdela Fataha El-Sisija Srbiji početkom ove godine, posle 30 godina, kada su Srbija i Egipat potpisali 13 sporazuma.

Ministarka Tanasković je još jednom naglasila zahvalnost Srbije Egiptu zbog stava prema tzv. „Kosovu“ kao zamrznutom priznanju i neglasanju za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Ambasador Salah je ukazao da resor poljoprivrede za Egipat predstavlja jedan od najznačajnijih kada je reč o saradnji sa Srbijom.

Ambasador Egipta je istakao da su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi iz Srbije koji se plasiraju na tržište Egipta visokokvalitetni, posebno kada je reč o zrnu pšenice. Egipat je zainteresovan za plasman citrusa na srpsko tržište, kao i za saradnju u oblasti zaštite bilja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.