Edukativni centar „Čardak” na prostoru Deliblatske peščare

BANAT – Školsko rekreativni centar „Čardak“ (6 kilometara od sela Deliblato), nekadašnje omladinsko naselje „Paja Marganović“ predstavlja jedno od značajnijih izletišta na prostoru cele Deliblatske peščare.

Okružen borovim, bagremovim i jasenovim šumama, ispresecan obeleženim pešačkim stazama sa info tablama i otvorenim terenima za košarku, rukomet, odbojku, mali fudbal, teretanom na otvorenom, na prostoru od preko 200 hektara, sa 2 renovirana paviljona („Nera“ i „Brzava“) kapaciteta do 130 ležajeva, restoranom kapaciteta do 400 gostiju, kafe barom, prodavnicom i suvenirnicom – pruža ogromne mogućnosti za upražnjavanje različitih aktivnosti.

Poznato je i utvrđeno da vazduh u Peščari, posebno u delu u starih borovih šuma poseduje izuzetno korisna fizičko-hemijska svojstva, te se boravak preporučuje deci, rekonvlasecentima, astmatičarima, sportistima, ali i svima onima koji žele potpun odmor i uživanje u prirodnim lepotama jedinstvenog predela prirode.

Foto safari, posmatranje ptica, pešačenje u prirodi, sakupljanje i raspoznavanje lekovitog i aromatičnog bilja, lov u ograđenim lovištima, vožnja bicikla, rekreacija na otvorenom, edukacija o značaju očuvanja biodiverziteta, samo su neke od aktivnosti u prostoru Specijalnog rezervata prirode. Na prvom mestu je svakako važnost očuvanja ovog specifičnog biodiverziteta, koji treba negovati i čuvati za generacije koje dolaze, a sve aktivnosti usmeriti u cilju podizanja ekološke svesti i zaštite.

Edukativni centar „Čardak” koji se nalazi na samom ulazu u rezervat otvoren je 2010. godine, sa ciljem da kroz prezentaciju i organizovanu edukaciju o principima održivog gazdovanja, nadzoru i upravljanju, poveća svest korisnika područja ka neminovnosti zaštiti prirode i sprečavanju opadanja biološke raznovrsnosti.

Osnivanje multifunkcionalnog Edukativnog centra, okruženog obeleženim stazama koje su opremljene informativnim tablama, odmorištima i osmatračnicama, omogućuje upotpunjen boravak u prirodi prvenstveno đacima, studentima i stručnjacima bioloških nauka. Ovde će se moći dobiti informacije i potražiti pomoć, uzeti propratni materijal, kupiti autentični suveniri i pripremati lokalni i međunarodni projekti.

Foto: Opština Kovin

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: