Dve decenije Udruženja žena Bakice iz Uzdina

UZDIN – Udruženje žena Bakice iz Uzdina osnovano je 8. marta 2003. godine. Simbolično, na Međunarodni dan žena pre dvadeset godina okupile su se vredne Uzdinke i osnovale udruženje koje je postavilo nove standarde u načinu funkcionisanja udruženja žena, ali i u načinu na koji se čuva, neguje i razvija tradicija jedne nacionalne zajednice.

Njihov rad krase brojna priznanja, izložbe i nagrade, a njegova vrednost prepoznata je i na mnogobrojnim međunarodnim manifestacijama.

Dvadeset godina rada udruženja koje za svoje trajanje ne beleži nijedno istupanje obeleženo je svečanošću 25. marta. Ana Bojer u izjavi za RTV OK kaže da je zadovoljna obeležavanjem ovog važnog jubileja, ali joj je i velika čast zbog prisutnih gostiju koji su svoje vreme odvojili kako bi prisustvovali rođendanskoj manifestaciji Bakica. Ona je na samom početku iznela šta je sve to obeležilo funckionisanje Udruženja, navela je da je cilj očuvanje rumunske tradicije, kulture i folklora…

Zadovoljna je Ana Bojer i uspesima, ali i saradnjom sa drugim udruženjima.

 

Udruženje žena Bakice iz Uzdina obeležile su 20 godina postojanja (Foto: RTV OK)

 

Marija Grapini, članica Evropskog parlamenta, uručila je Bakicama posebne poklone, a članice Udruženja penzionera iz Temišvara otpevale su dve pesme – jednu na srpskom i jednu na rumunskom jeziku.

Manifestaciji su prisustvovali i savetnik u Konzulatu Rumunije u Vršcu Daniel Bala, predsednik Izvršnog odbora Rumunskog nacionalnog saveta Daniel Magdu, i pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Marijana Meliš.

Marijana Meliš ovom prilikom istakla je da su Bakice jedno vredno udruženje, i istakla je važnost njihove uloge u negovanju multikulturalnosti čitave opštine. Daniel Magdu je rekao da su one bile model za funckionisanje udruženja žena i van opštine, promovisale su i rumunsku tradiciju i kulturu, a njihov rad bio je predmet mnogih etnoloških istraživanja.

Zajedničkim duvanjem svećice sa brojem 20 Bakice su završile formalni deo manifestacije i otpočele jedno novo poglavlje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: