Duh Hercegovine u Domu kulture Srbobran

SRBOBRAN – U Domu kulture Srbobran u petak su predstavljene dve knjige – Srpsko nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini: istorijski procesi, ličnosti i ideje, zbornik radova sa naučnog skupa istoričara “Ćorovićevi susreti 2022. godine”, koji su tradicionalnu održavaju u Gacku, kao i knjiga Zemljom Hercegovom, autora Alekse Vučkovića i Radomira Vučkovića, koji je ujedno i direktor Narodne biblioteke u ovom hercegovačkom gradu.

Ovaj program krvi je korak u uspostavljanje saradnje Doma kulture Srbobran i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i Narodne biblioteke iz Gacka. Vezu koju danas pokušavaju život udahnuti kulturni radnici dva grada, prvi su uspostavili preci Dunđerskih, koji su krajem XVII veka iz sela Višnjeva, kraj Gacka, preselili u Bačku, u Suboticu a zatim u Srbobran.

Autori knjige Zemljom Hercegovom, Radomir i Aleksa Vučković, pretočili su oko 180 dokumentarnih emisija o više od 50 hercegovačkih sela u književno djelo koje, prema rečima recenzenta dr Milana Micića, predstavlja na jednom mestu organizovano sačuvano kulturno nasljeđe i knjiga jeste trajan spomenik jednog naroda. Ona je potrebna pokoljenjima, onima koji dolaze, jer je sve manje onih koji širom Hercegovine danas, barem u nekoj meri, žive na način kako su živeli naši preci. “Zahvaljujući ovoj knjizi, selo u hercegovačkom kršu neće prestati da živi. Ona predstavlja dobar materijal za neka buduća antropološka, etnološka i sociološka istraživanja, a time će biti i neprocenjiva građa za sve buduće generacije”, rečeno je na promociji.

O knjigama su govorili istoričar, dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske, Radomir Vučković, direktor Narodne biblioteke Gacko i jedan od autora knjige Zemljom Hercegovom, kao i Drago Papović, predsednik SKPD “Prosvjeta”. Program su upotpunila i dva vredna umetnička nastupa – odlomak iz monodrame Zorana Subotičkog “Ja Lazar” izveo je glumac Miodrag Petrović, dok je vokalna solistkinja Marina Brankov otpevala pesmu “Što te nema” Alekse Šantića.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: