logo transparend vojvodina uzivo

Drži novine i gleda u budućnost – Mural Miletiću osvanuo u gradu, inicijativu podnelo udruženje građana “Sajmište” (VIDEO)

NOVI SAD – Nekoliko dana bilo je potrebno vrhunskim umetnicima da završe mural posvećen Svetozaru Miletiću, važnoj ličnosti u istoriji Novog Sada. Mural nosi snažnu simboliku.

Pored lika novosadskog advokata, novinara, gradonačelnika, oslikan je sivi soko, koji označava borbenost, odlučnost i neustrašivost. Miletić je imao list „Sivi soko“ dok je studirao, a dobro je poznata i pesma koja se često može čuti u izvedbi tamburaša „Nit’ brige te sivi tiću, mi smo s tobom Svetozare Miletiću“.

Foto: Udruženje građana „Sajmište“

Novine koje drži u ruci zvale su se simbolično – „Zastava“. Bile su njegovo glasilo u kojima je iznosio svoje političke stavove, a čak je prodao i kuću kako bi list i dalje izlazio. Bilo mu je bitno da se čuje srpska reč! “Zastavu” drži kao štafetu, da je preda budućim generacijama, što u današnje vreme brojnih izazova sa kojima se srpski narod sa obe strane Save i Dunava suočava ima posebnu težinu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.