logo transparend vojvodina uzivo

Državni data centar Kragujevac dobio i prvog regionalnog komercijalnog korisnika

BEOGRAD – Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović prisustvovao je danas potpisivanju Ugovora o pružanju usluga IT infrastrukture između Banke Poštanske Štedionice Banja Luka i Državnog data centra u Kragujevcu.

Sklapanjem tog ugovora Banka Poštanska štedionica Banja Luka postala je prvi regionalni komercijalni korisnik koji skladišti i čuva svoje podatke u Državnom data centru u Kragujevcu, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

„Data centar je još jednom potvrdio da je jedan od nosilaca 4. industrijske revolucije i digitalizacije u Srbiji, čijom smo izgradnjom postavili čvrst infrastrukturni temelj za dalju modernizaciju zemlje“, rekao je Jovanović.

Ministar je podsetio da je Državni data centar u Kragujevcu jedan od samo osam centara u Evropi koji može da se pohvali sertifikatom o najvišem međunarodnom standardu bezbednost i pouzdanost data centara, privukao je najveće i najvažnije kompanije iz oblasti informacionih tehnologija.

„Trenutno u Kragujevcu svoje podatke čuvaju državne institucije, ali i komercijalni korisnici poput svetskih IT giganata Orakla, IBM-a i Huaveja“, rekao je Jovanović i dodao da je Srbija nedavno potpisala Memorandum sa CERN-om čime je zvanično postala deo velike, globalne računarske mreže i tek sedma zemlja u Evropi, a deseta u celom svetu, u kojoj CERN čuva svoje podatke.

Ministar Jovanović istakao je da će u narednom periodu, u skladu sa planom Srbija 2027 – Skok u budućnost, u delu koji se tiče dalje modernizacije i digitalizacije, glavni fokus biti na proširenju kapaciteta Državnog data centra, kao i da su uveliko spremni projekti za izgradnju dodatnih modula i bloka 2, kao i nove investicije u dodatne super računare.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.