Gotovo svaki kuvar će vam reći da je najvažnija stvar u kuhinji nož. Ono što mnogi neće reći jer podrazumevaju je daska za sečenje. Plastična, drvena ili od bambusa – svako ima svoju omiljenu. Plastična se lakše održava jer se može prati i u mašini, stručnjaci preporučuju bambus za sitnije seckanje, a drvena, pokazuju studije, ima manje salmonele nego plastična.
Najvažnije je, ipak, da koristimo odvojene daske za sveže meso i povrće, voće i pripremljenu hranu.
Plastika – Lakše se održava jer se može prati i u mašini, ali je takođe sklonija dubokim ulegnućima koja su onda stecište bakterija. Studije pokazuju da plastične daske imaju više bakterija nego drvene. Zato je jako važno da nakon korišćenja operete dasku i ostavite da se potpuno osuši pre nego što je sklonite jer bakterije vole topla, vlažna mesta. Takođe, ne zaboravite da je često menjate.
Bambus – Mnogi pobornici zaštite životne sredine okreću se posuđu, pa i daskama od bambusa. Pošto upija manje vode od drvenih daski, mnogi veruju da je i iz higijenskih razloga bambus pravi izbor. Problem je što je bambus tvrđi od drveta, što znači da može oštetiti nož. Stručnjaci ga preporučuju za sitnije seckanje, samo vodite računa da budu bez formaldehida.
Drvo – Studije pokazuju da drvene daske imaju manje salmonele nego plastične. Na drvenim daskama bakterije potonu daleko ispod površine gde se ne razmnožavaju i na kraju umru. Ako je pravilno održavate, može trajati godinama. Nikako je ne stavljajte u mašinu za pranje posuđa, stručnjaci preporučuju da je redovno premazujete mineralnim uljem kako biste je sačuvali od fleka. I njih treba menjati, ali drvene daske, pogotovo one napravljene od čvrstog drveta poput javora znatno su izdržljivije od plastičnih.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.