logo transparend vojvodina uzivo

Druženje sa Dejanom Aleksićem u Deliblatu i Kovinu

KOVIN – Biblioteka “Vuk Karadžić“ u Kovinu, povodom Svetskog dana knjige, organizuje književni program za decu. Dejan Aleksić, pisac za decu i odrasle, promovisaće svoja dela u sreud, 26. aprila od 10:30 časova u školi u Deliblatu, a zatim od 12:30 časova u biblioteci u Kovinu.

Dejan Aleksić je posebno afirmisan kao književnik za decu i smatra se naslednikom Duška Radovića, Dragana Lukića, Dragana Đorđevića i Ljubivoja Ršumovića. Dobitnik je Nagrade Zmajevih dečjih igara 2008. za izuzetan stvaralački doprinos književnom izrazu za decu.

Autor je nekoliko pozorišnih tekstova za decu i zastupljen je u čitankama za osnovnu školu.

Što se tiče same ideje vodilje kada je književnost za decu u pitanju, Aleksić zaključuje da je idealni pesnik za decu onaj koji bi uspeo da sintetiše stvaralaštvo Vaska Pope i Duška Radovića zbog njegovog specifičnog odnosa prema najmlađima.

Objavio je više knjiga pesama, a za knjigu „Pustolovine jednog zrna kafe“ dobio je nagradu Politikin zabavnik, nagradu Neven i nagradu sajma knjiga u Banjaluci.

 

 

Svetski dan knjige se u svetu, kao i kod nas, obeležava 23. aprila, na dan smrti dva velika evropska pisca – Migela de Servantesa i Viljema Šekspira. Međutim, ova dva literarna velikana zapravo su samo formalno preminula istog datuma. Servantes 23. aprila po gregorijanskom, a Šekspir po julijanskom kalendaru, što će reći, 3. maja po gregorijanskom.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.