Drugo „Kukuruzno proleće“ u Novim Kozarcima

KIKINDA/NOVI KOZARCI – U Motelu u Novim Kozarcima organizovana je druga manifestacija pod nazivom “Kukuruzno proleće“, u organizaciji Udruženja žena Novi Kozarci, uz podršku Mesne zajednice i Grada Kikinde.

Na manifestaciji koja je bila takmičarskog karaktera pravili su se, a potom i birali, najbolji slatki i slani proizvodi od kukuruznih prerađevina. Najbolji proizvod po oceni sudija napravile su članice Udruženja žena „Livadarke“ iz Aleksandrova. Događaju su prisustvovali predsednik Gradskog parlamenta Mladen Bogdan i Melita Gombar, članica Gradskog veća.

Foto: Vojvodina uživo

“Ne postoji ništa lepše nego kada vredne ruke naših domaćica pripreme jela koja su ostala deo naše tradicije, ono što su naučile od svojih majki i baka i to nastavile da prenose na mlađe generacije. Jako je važno da se nastavi negovanje običaja iz mesta iz kojih smo došli, jer tako čuvamo našu bogatu kulturu na koju smo jako ponosni“, rekao je Bogdan prisutnima.

Foto: Vojvodina uživo

Udruženja žena su pravi primer očuvanja i promovisanja nacionalne kuhinje lokalnih proizvoda.

Foto: Vojvodina uživo

“Primetno je koliko su naše žene posvećene tome, koliko učestvuju na raznim manifestacijama i koliko su privržene tradiciji. Ljubitelji gastronomije su uživali u jelima od kukuruznog brašna i lepo je što smo probali stara jela, ali i neka nova“, dodala je Melita Gombar, članica Gradskog veća zadužena za nacionalne manjine, ravopravnost polova i brigu o porodici.

Prisutni su imali priliku da probaju bosansku kuruzu, ljevaču, proju, puru i druga stara jela.

Foto: Vojvodina uživo

“Naše udruženje postoji preko 40 godina, okupljamo veliki broj članica koje su uvek spremne da učestvuju na svim manifestacijama koje se organizuju u selu. Želja nam je bila da sačuvamo tradiciju jela od kukuruznog brašna. Okupili smo veliki broj ekipa, koje su učestvovale sa svojim jelima“, podsetila je Boja Oljača, predsednica Udruženja žena “Novi Kozarci“.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.