KIKINDA – U duhu tradicije i gurmanskih običaja severa Banata, grupa Kikinđana pokrenula je prošle godine zanimljivu kulinarsku manifestaciju Škembe-fest. Priprema škembića je rezervisana samo za prave kulinarske majstore, uz neizbežne male tajne tokom same pripreme. Drugi Škembe –fest u Kikindi okupio je proteklog vikenda 11 ekipa. Pored mnogobrojnih gurmanskih specijaliteta, karakterističnih za sever Banata, prošle godine okupila se grupa Kikinđana, ljubitelja škembića, i pokrenula još jednu zanimljivu manifestaciju, nazvanu Škembe-fest.
„To je bila moja ideja, uz par prijatelja. Svi znamo da kuvamo riblju čorbu, pasulj, gulaš, ali škembići, to je specijalno jelo. Ove godine ima 11 ekipa – iz Zrenjanina, Nakova, Ruskog Sela, Novih Kozaraca i ekipe iz Kikinde.“ – kaže Milorad Šibul, organizator Škembe-Festa u Kikindi.
Škembe ili burag je zaparvo želudac preživara, koji se za pripremu škembića ostavlja par sati u hladnoj vodi, uz dodatak sirćeta ili različitih začina. Potom sledi kuvanje bar tri sata, a zatim dalja priprema za paprikaš, gulaš, škembiće u saftu. Iako je za mnoge omiljen gurmanski specijalitet, postoje naravno i oni koji ne znaju šta su škembići i , zapravo, kako se pripremaju. Mnogi ljudi kažu da ne vole škmebiće, mada ih nikada nisu ni probali. Kako naglašava Milorad Šibul, škembići se vole , ili ne vole, nema sredine.
Škembe-fest je, naravno i takmičarskog karaktera, ali važnije od nagrade je uživanje u gurmanlucima i druženju. A da se tradicija i običaji očuvaju i kroz kuhinju i različite specijalitete, potrudili su se svi učesnici drugog Škembe-festa u Kikindi.
„Malo da narod vidi i da oseti ono što je nekad boilo aktuelno za domaćine naše Vojvodine i Banata. Znači, škembići, nije Banat samo čvarak, mast, šunka, nego i škembići. Evo, na tradicionalana način se kuva. Od malde gopvedine, uz dosta povrća i da se krčka.“ – rekao nam je Predrag Rackov, učesnik Škembe-festa iz Kikinde.
Uz prohladno jesenje vreme, krčkali su kotlići, poneka šerpa, ili što bi Banaćani rekli, dečiji bagrač. Nije bilo najvažnije biti najbolji, več uživati u prilici da se ljudi sretnu, druže i nasmeju.