logo transparend vojvodina uzivo

Drosophila suzukii ozbiljno može da ugrozi izvoz jagoda

U regionima Mladenovac, Šabac, Ruma, Sombor, Senta i Subotica na lovnim klopkama se registruju ulovi Drosophila suzukii. To je štetočina koja napada plodove u zrenju, polaže jaja u njih i larve se razvijaju unutar plodova. Prisustvo ove štetne mušice može ograničiti izvoz.

U uslovima u proizvodnji koji predstoje (najava višednevnih padavina, visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha, srednje dnevne temperature oko 20°C) može se očekivati porast populacije ove štetočine.

Takođe, u pojedinim zasadima jagoda je metodom otresanja cvetova i plodova na belu podlogu utvrđeno prisustvo tripsa. Pojedine vrste tripsa mogu ograničiti izvoz jagoda. Kalifornijski cvetni trips ima karantinski status u pojedinim zemljama gde se izvozi naše voće.

PIS Srbije preporučuje proizvođačima jagoda, pogotovo onima koji su orijentisani ka izvozu, da pregledaju zasade na prisustvo navedenih štetočina.

Po potvrdi prisustva, preporučuje se primena preparata sa povoljnim ekotoksikološkim karakteristikama poput:

* Laser 240 SC (spinosad) 0,3 l/ha, karenca 1 dan ili
* Limocide (ulje pomorandže) 4 l/ha, nema karencu

S obzirom da će višednevne padavine najavljenje u pojedinim regionima naše zemlje ograničiti berbu jagoda, očekuje se propadanje jednog dela plodova te se preporučuje njihovo što brže sklanjanje sa parcela jer upravo oni predstavljaju idealnu podlogu za brzo umnožavanje mušice i naglo podizanje populacije!

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.