logo transparend vojvodina uzivo

, ,

Dragoceni komad prirode – Kamenički park (FOTO/VIDEO)

NOVI SAD – U Sremskoj Kamenici na severnim obroncima Fruške gore, duž obale Dunava, nalazi se najveći i najstariji park u Novom Sadu – Kamenički park.

Park se prostire na čak 33 ha površine i od 2008. godine je stavljen pod zaštitu kao značajno prirodno dobro.

Podignut je u 19. veku pod uticajem vrtlarskih stilova Beča i Budimpešte, oko dvorca porodica Marcibanji i Karačonji.

Foto: Vojvodina uživo

Na ulasku u park privući će vam pogled betonski most koji premošćava Kamenički potok, vidikovce i kružnu pešačku stazu. Pravo bogatstvo predstavljaju ostaci vrtno-arhitektonskih elemenata koji potiču iz vremena podizanja parka.

Najupečatljivija je svakako skulptura pod nazivom “Pet glava”, koja se nalazi u centralnom delu, na glavnom vidikovcu – “brežuljku ruža” ili takozvanom “pentagonu”, u vidu pet stubova sa likovima koji podsećaju na rimske vojnike, a veruje se i da predstavljaju likove članova porodice Karačonji.

Foto: Vojvodina uživo

Realizacijom projekata Kamenički park dobio je svežiji izgled, tu su mobilijari, izgrađene staze, dečija igrališta, sportski tereni, info table…

Ovaj dragoceni komad prirode je sigurno stanište mnogih ptica – grmuše, zviždaci, muharice, senice (tokom prolećne i jesenje seobe ptica), zatim su tu i ptice zimovalice – severne zebe, zimovke, čiške, drozd borovnjak, žutoglavi kraljić i kobac koje borave tokom čitave zime u parku.

Foto: Vojvodina uživo

Koliko je bogata priroda u Kameničkom parku, govori podatak da je čak dve trećine parka pod šumom, što se tiče biljaka preovladavaju domaće vrste lipa, javor i hrast. Tu su i egzotične biljke prenete iz raznih krajeva Evrope, među kojima se nalaze najstarija stabla crnog i belog bora, crvenog hrasta i divljeg kestena.

Poseban značaj imaju dva hrasta, najstarija u Novom Sadu i datiraju iz 1805. godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.