Dragani Milošević na proslavi „Dužijance“ u Novom Sadu uručen hleb od novog žita

VOJVODINA – Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević primila je večeras hleb pečen od novog žita, na proslavi „Dužijance 2023“ u Novom Sadu, kojom je obeležena dvadesetogodišnjica postojanja i rada Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Proslava je počela ispred Gradske kuće, a potom je položen venac od snopova pšenice na spomen-ploču na mestu na kom je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, 25. novembra 1918. godine. Proslava je nastavljena ispred Katoliče porte, gde je Dragani Milošević uručen hleb, ispečen od nove pšenice, a zameniku gradonačelnika Novog Sada Igoru Crnobarcu venac od ovogodišnjeg snopa žita.

Primajući hleb, simbol „Dužijance“, Dragana Milošević se obratila učesnicima, uvaženim gostima i građanima, čestitajući u ime predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, i u sopstveno ime nacionalni praznik Bunjevaca „Dužijancu“.

Miloševićeva je naglasila značaj ovog praznika, kojim se slavi pošten rad i istrajnost naših ratara, ali i istrajnost u čuvanju tradicije.

„Bunjevci slave viševekovnu borbu za očuvanje identiteta, koji je sa drugim zajednicama, duboko utkan u šarolikost Vojvodine. Posebno priznanje za čuvanje zajedništva pripada onima koji su brojčano malobrojni. Mi danas zajedno, nastavljamo stazama slavnih predvodnika Srba i Bunjevaca, Jaše Tomića i Blaška Rajića, koji su te davne 1918. godine, stajali rame uz rame i zajedno doneli izuzetno važne i dalekosežne  odluke, na koje smo danas ponosni. Duh koji je počeo Velikom narodnom skupštinom i danas krasi Vojvodinu, ujedinjenu u nizu različitosti koje moramo da čuvamo“, istakla je Dragana Milošević.

„U cilju daljeg jačanja suživota, kao i očuvanja nacionalnog identiteta Bunjevaca, čestitajući vam 20 godina uspešnog rada Bunjevačkog nacionalnog saveta, želim da poručim da će Pokrajinska vlada nastaviti sa kontinuiranom podrškom institucijama Bunjevaca u Vojvodini“, rekla je Dragana Milošević.

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić istakla je značaj četiri veka borbe, kroz bure i oluje, u očuvanju bunjevačkog nacionalnog identiteta.

„Tokom 20 godina od osnivanja Nacionalnog saveta Bunjevaca, uspeli smo standardizovati jezik, uvesti bunjevački jezik i književnost, kao izborni predmet u srednje škole, a do kraja godine zahvaljujući Pokrajinskoj vladi imaćemo Bunjevačku kuću u Subotici“.

Proslavi Dužijance prisustvovali su i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, načelnik Južnobačkog okruga Milan Novaković, pokrajinski ombudsman Dragana Ćorić, predstavnici republičkih ministarstava i rimokatoličke crkve.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.