logo transparend vojvodina uzivo

Dragana Milošević: Jezik je jedan od najvažnijih elemenata svakog nacionalnog identiteta

Dragana Milošević
VOJVODINA – Uz Hor Gimnazije „Mihajlo Pupin“ i pesmu „Mi govorimo četiri jezika“ danas je u Kovačici svečano otvorena manifestacija obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, gde se u ime Pokrajinske vlade obratila Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Čestitajući ovaj izuzetan dan, ona je istakla da je jezik jedan od najvažnijih elemenata svakog nacionalnog identiteta, a njegovo očuvanje najpreča briga svake nacionalne zajednice.

Kako navodi, to još naglašenije važi za multinacionalne sredine kakva je naša pokrajina, a očuvanje i razvoj svih jezika na kojima se u Vojvodini govori, pa samim tim i u Srbiji, jedan je od prioriteta aktuelnog saziva Pokrajinske vlade.

„To nekom može da zazvuči kao puka proklamacija kakve političari i često i olako izgovaraju. U slučaju naše pokrajine i cele naše zemlje, to je temelj funkcionisanja svih oblasti u kojima se jezik koristi, neguje i čuva. U Vojvodini su, da podsetim, pored srpskog, u službenoj upotrebi i slovački, mađarski, rumunski, rusinski i hrvatski jezik. Istovremeno, na tim, ali i na još nekim jezicima nacionalnih manjina, obezbeđeno je obrazovanje na svim nivoima – dakle od predškolskog do fakultetskog“, rekla je Miloševićeva.

Pored obrazovanja, kako je rekla, izuzetno važna oblast za očuvanje jezika svakako je i informisanje. Miloševićeva je izrazila duboko uverenje da naš model javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina može da posluži kao uzor ne samo zemljama i okruženju, već i mnogo šire.

„Prvi segment tog modela jeste direktno subvencionisanje 22 dnevna, nedeljna i mesečna lista na osam manjinskih jezika“, naglasila je Dragana Milošević i podsetila na to da je Pokrajinska vlada sredstva za njihovo nesmetano objavljivanje praktično udvostručila – ona ih je sa jedva 260 miliona dinara u 2016. godini, u kojoj je formirana, za ovu godinu povećala na 490 miliona dinara. Samo u odnosu na prošlogodišnja izdvajanja obezbeđeno je povećanje od čak 100 miliona dinara.

Drugi segment, navela je ona, jeste informisanje na jezicima nacionalnih manjina na Radio-televiziji Vojvodine kao regionalnom javnom servisu. Tu zasebne redakcije proizvode i emituju sopstveni televizijski i radijski program na gotovo svim jezicima zastupljenim u Vojvodini.

„I to čine u najsavremenijim uslovima nove zgrade RTV-a, koju smo, zajedno sa Vladom Republike Srbije, izgradili posle svih jalovih obećanja naših prethodnika koja su trajala celih 18 godina“, naglasila je Miloševićeva.

Prema njenim rečima, treći, ne manje važan segment tog modela, jeste kontinuirano projektno sufinansiranje medija na manjinskim jezicima čiji osnivači su privatna lica ili organizacije civilnog sektora, za šta je na konkursu koji je upravo u toku takođe izdvojeno znatno više sredstava nego u prošloj godini.

„Isto to važi i za konkursno sufinansiranje izdavačke delatnosti na manjinskim jezicima, odnosno izdavaštva kojim se – u okviru očuvanja celokupnog kulturnog identiteta – bavi pet pokrajinskih zavoda za kulturu nacionalnih manjina, čiji smo osnivači sa Nacionalnim savetima. Sve to zajedno čini jedan zaokružen sistem podrške koji svakako jeste slika nas koji nosimo odgovornost za funkcionisanje Vojvodine, ali je – pre toga i iznad toga – slika bogatstva multijezičnosti, multikulturalnosti i multinacionalnosti Vojvodine.

Zato smo svi mi u obavezi da to bogatstvo pažljivo i predano čuvamo, ali i da tu obavezu prenesemo pokolenjima posle nas“, rekla je Dragana Milošević.

U ime Opštine Kovačica pozdravne reči uputio je domaćin Jaroslav Hrubik, a u ime Ministarstva za kulturu govorio je rukovodilac Odeljenja za kulturno nasleđe Miloš Gajić.

Kao predstavnik Ministarstva za informisanje i telekomunikacije obratila se Maja Zarić, kao i direktor Kancelarije za Slovake u dijaspori Jan Pilip.

Izlaganje je imao i predsednik Komisije za saradnju sa Uneskom prof. dr Goran Milašinović, a reči zahvalnosti na podršci tokom svih ovih godina izneo je i osnivač manifestacije Pavel Bapka.

Na temu „Informisanje kao sredstvo očuvanja i razvoja jezika i pisma jezika nacionalnih zajednica – nacionalnih manjina“ održan je okrugli sto, na kojem su učestvovali predstavnici manjinskih medija, a u Domu kulture „3. oktobar“ u Kovačici priređen je i kulturno-umetnički program pod nazivom „Četiri niti, jedan vez“, na kojem su nastupili izvođači na četiri jezika, kao i brojna kulturno-umetnička društva iz Kovačice, Crepaje, Uzdina, Padine, Idvora i Debeljače.

Sekertar Dragana Milošević je nakon završetka manifestacije zajedno sa predsednikom Opštine Jaroslavom Hrubikom i načelnicom Južnobanatskog okruga Marinom Toman obišla i Udruženje žena „Kovačica“, koje je jedno od najstarijih na našim prostorima, jer datira iz 1920. godine i ima preko 60 članica.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.